Pandemi Sonrası Çalışan Bağlılığı

Pandemi ile birlikte çalışma düzenlerinin değiştiği; kimimizin tamamen evden, kimimizin hibrit, kimimizin de hiç değişmeden sahadan çalıştığı bu dönemde çalışan sadakati ile ilgili çalışanlar ve yöneticiler ne düşünüyor?

Çalışan Bağlılığı

Farklı Çalışma Düzenleri

Kimi firmalar pandemiyle birlikte hemen evden çalışma düzenine geçti. L’Oréal gibi çevik organizasyonlar pandemiden önce buna karar verip bazı günler evden çalışma düzenine çoktan geçseler de Türkiye’de çoğunluk bu çalışma düzenini pandemiyle birlikte benimsedi.
Bazı firmalar pandeminin başından itibaren, bazıları sonradan hibrit düzene döndüler. Yani haftanın belirli günleri evden belirli günleri ofise giderek çalıştılar.

Yaptığı işin içeriği evden çalışmaya uygun olmadığı için kimisi hep sahada, üretimde, şubede / ofisteydi. Tabii bir de işverenin evden çalışana güvenmesi konusu var. İşin içeriği uygun olduğu halde yöneticilerin / patronun güven sorunu nedeniyle hiçbir zaman evden çalışamayanlar da oldu.

Yöneticiler ve Çalışanlar Farklı Görüşteler

Hangi çalışma düzeninde olursa olsun, pandemi sonrası çalışan sadakatinin ne düzeyde olduğu yönünde yöneticilerin ve çalışanların görüşleri farklı.

22 Kasım 2021 tarihli People Management çevrim içi dergisinde Caitlin Powell imzalı yazı, bu konuda yapılan bir araştırmaya yer vermiş. Yazıya göre, araştırma 491 üst düzey yönetici ve 1061 çalışanla Sapio tarafından WorkNest HR için yaptırılmış. Firmaların pandemi sonrası çalışan sadakatini abarttığını ortaya çıkaran araştırmayı konu alan yazı özetle şöyle diyor:

“Araştırma sonucuna göre, üst düzey yöneticilerin %64’ü şirketlerinin pandemi boyunca yaptıkları çalışmalar sebebiyle, çalışan sadakatinin bu dönemde arttığına inanıyor.

Halbuki çalışanların %45’i şirketlerinin koronavirüs salgınını iyi ele aldığını ve sonuç olarak daha sadık olduklarını hissediyor. Şirketlerinin pandemiyi ele alış biçimi sonucu çalışanların %23’ü daha az sadık hissediyor, %32si de hiçbir değişiklik olmadığını söylüyor. Üst düzey yöneticilerin %42si önümüzdeki 12 ay boyunca güvenin artacağını tahmin ediyor, oysa çalışanların %28’i böyle hissediyor. Çalışanların %38’i ise güvenin azalacağına inanıyor.

Üst düzey yöneticilerin bu tahminlerine iyimserlik mi diyelim, gerçeği görmezlik mi diyelim, yoksa kurum içinde yapılanları abartmak mı diyelim siz karar verin.