Ey 30 Yaşını Aşmamış Çalışan Arkadaşım!

Dur! Sakın 30’u aşma, çünkü yaş ayrımcılığı var. Hani ola ki aştın engelleyemedin, o halde zinhar...

Yaş bariyeri

Başına Gelecekler

Yok yok, ben “Bridget Jones’un Günlüğü” veya “Kocan Kadar Konuş” filmlerindeki gibi 30’dan sonra kısmet bulma meselesine getirmeyeceğim mevzuyu. Benim derdim 30’dan sonra iş bulabilmeyle ilgili.

Bu ülkede 30’u devirdiysen şayet, artık iş bulma ümidini de bir kenara bırak derim ben. Farkındaysan, 40’ı 50’yi aşmanın vahametini konuşmuyorum zaten.

Ey 30 yaşını aşmamış çalışan arkadaşım: Dur! Sakın 30’u aşma, hani ola ki aştın engelleyemedin, o halde zinhar işinden ayrılıp yeni bir iş aramaya falan kalkma. Açık ve net söylüyorum; 30’dan sonra bu ülkede aynı pozisyonda iş bulma şansın çok zor. Benden söylemesi, sonra demedi deme.

Mülakatta adayın yüzüne doğrudan “biz daha genç birisini arıyoruz” diyen var. İnanmıyorsan gel kariyer sitelerinden bulduğum, yaş sınırı olan iş ilanlarından sadece bir kaçını sana göstereyim. Göstereyim ki, ayağını ona göre denk alasın. Parantez içindekilere aldırma, onlar kendimi tutamayıp benim yaptığım yorumlar.

  • 26 yaşını aşmamış Satış Temsilcisi (Bu kadarına hakikaten pes!)
  • 30 yaşını aşmamış Kalite Güvence ve Denetim Elemanı (Demek ki 30’dan sonra denetim yetileri zayıflıyor)
  • 30 yaşını aşmamış Mağaza Elemanı (Yaşlı olduğu düşünülüyor herhalde)
  • 30 yaşını aşmamış Anaokulu Asistanı (Hem de Türkiye’nin büyük okullar zincirinden birine ait)
  • 30 yaşını aşmamış Evrak Takip Personeli (Gözleri bozulup evrakları göremeyeceği düşünülüyor herhalde)
  • 30 yaşını aşmamış bayan Diş Hekimi Asistanı (Demek ki hastaların iyileşmesiyle asistanın kadın olması ve yaşı arasında benim bilemediğim doğrudan bir ilişki var)

Hal böyle olunca “CV’ye doğum tarihi yazılmalı mı?” sorusu da güncelliğini koruyor.

Yaptıklarının Önemi Yok

Biliyorum şimdi sen bana “34 yaşındayım, 2 çocuğum var, ev geçindirmenin bilinciyle çalışıyorum zaten” “Şimdiye kadar hep perakende sektöründe çalıştım, en iyi bildiğim iş bu” “İyi de benim satışlarımda birinciliklerim ve ödüllerim var” gibi cümleler kurabilirsin. Üzgünüm, bu söylediklerinin ne yazık ki hiçbir önemi yok, 30’u geçtin mi sen ondan haber ver. Geçtiysen geçmiş olsun arkadaşım.

Bana sorarsan, anlayabilmiş değilim; 30’u 5 geçince, 40’ı 3 geçince, 50’yi 4 geçince ne oluyor diye. Hele hele de 30’u geçmek; yaşlılık desem el insaf, bıkkınlık desem; daha çalışma hayatının başları, verim düşmesi desem; e bu da duruma ve kişiye göre değişir. Nereden baksam tutarlı bir taraf bulamıyorum anlayacağın. İşe alım yaparken adayların yaşlarına bakılmasın artık.

Sen de ben de çok iyi biliyoruz, düpe düz yaş ayrımcılığıdır bu. Amerika ve Avrupa ülkelerinde kanunla yasaklanmış yaş ayrımcılığı ama gel velakin bizim iş kanunumuzda henüz yeri yok. Konunun iş kanunu içine dahil edilerek yaş ayrımcılığına ivedilikle son verilmesini diliyor, sana yetkinliklerinle, eğitimlerinle, tecrübelerinle değerlendirilebileceğin, parlak bir kariyer diliyorum.