Kariyer Arası Veren Kadınlara Vodafone Desteği

İş yaşamına ara veren kadın çalışan geri dönmek istediğinde büyük güçlüklerle karşılaşıyor. Vodafone onlar için bir proje üretti.

Kadın Çalışan Geri Dönmek İstediğinde

Kimi çocuk bakmak için, kimi sağlık sorunları sebebiyle, kimi aile baskısıyla, kimi kendi işini kurmak için, kimi eşi istemediği için, kimi de daha farklı sebeplerden ayrılıyor işinden. Yani bazen isteyerek, bazen de istemeden oluyor bu iş. Ne yazık ki ayrılan kadınların geri dönmesi hiç de kolay olmuyor; çünkü işverenin ön yargılarıyla karşı karşıya kalıyorlar.
İşverenin gözünde kariyerine ara veren kadın makbul değil.

Kariyerdeki boşluk, sebebi araştırılmaksızın olumsuz algılanıyor işveren tarafından. En çok da ayrılan kadınların bu kadar zaman sonra tekrar uyum sağlayamayacakları, çalışma temposuna ayak uyduramayacakları düşünülüyor. Hele de ara verdikleri dönem 1-2 yıl değil de 3-5 sene gibiyse, işverenin kaygıları da katmerleniyor. Hatta bazısı görüşmeye çağırmadan, doğrudan CVye bakarak eliyor, son birkaç yıldır çalışmıyorsa. İyi de, bu durumda tekrar iş hayatına geri dönmek isteyen kadın ne yapsın?

Hoş geri dönse de bu kez iş yerinde bazı sıkıntılarla karşılaşabiliyor. En basitinden hamilelik izninden dönen bir annenin evdeki bebeğine nerede süt biriktireceğini düşünün. Şirket tuvaletlerinde süt biriktiren anneler hiç de az değil.

Ayrılmak da Geri Dönmek de Hak Değil midir?

Buyurun size konuyla ilgili on numara sorular. Hem iş hayatına ara vermek, hem de geri dönebilmek herkes için bir hak değil midir? Değerlendirmeden, sormadan sadece iş yaşamında boşluk var diye bir başvuruya olumsuz yanıt verilmesi bir çeşit yargısız infaz sayılmaz mı? Mecbur kaldığı için ayrılmak zorunda kalana, bir daha değerlendirilme şansı vermemek haksızlık olmaz mı? İş hayatına ara vermiş kişiyi işsizlikle mi cezalandıracağız?

Ücret eşitsizliğindeki iddiamız ortadayken, bir de kariyerine ara verdi diye mi darbe yemeli kadın? Neyse ki güzel çalışmalar da oluyor. Vodafone’un bu konuda örnek bir çalışması var. Hürriyet İK gazetesinin 1 Ekim 2017 tarihli haberine göre, Vodafone Yeniden Biz derneği ile birlikte, global işe alım programı Reconnect kapsamında iş yaşamına geri dönmek isteyen kadınları işe alıyor. Globaldeki hedefi 3 yılda 26 ülkede bin kadını işe almak olan Vodafone Türkiye’de bu kapsamda şu ana kadar 6 kadını işe aldı.

Bu harika çalışmayla elini taşın altına koyan Vodafone’a yürekten teşekkürler ve tebrikler. Bu çalışmanın ön yargılı tüm şirketlere örnek olmasını diliyorum.