Seyahat Dönüşü Beyin Kanaması İş Kazası mı?

İş yerinin düzenlediği seminerden dönerken fenalaşarak beyin kanaması geçirdi ve felç kaldı. Bu bir iş kazası mı?

Beyin kanaması geçiren çalışan

Seyahat Dönüşü

Yargıtay işle ilgili davalarda kararını veriyor. Kimisi kaza, kimisi ihmal, kimisi suistimal (örneğin sahte rapor alıp tatile çıkan çalışanlar hakkındaki dava benzeri) davaları Yargıtay’da son buluyor.

23 Temmuz 2021 tarihli hurriyet.com.tr haberi yine emsal Yargıtay kararı sayılabilecek bir haber. Haber özetle şöyle:

Özel bir şirkette Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışan 48 yaşındaki Şener Kesen, çalıştığı iş yerinin Antalya’da düzenlediği seminerden 4 Mayıs 2008’de uçakla dönerken fenalaşarak beyin kanaması geçirdi ve 35 yaşındayken felç kaldı.

Kesen altı ayı Almanya’da olmak üzere yıllarca tedavi görmesine rağmen yüzde doksan oranında engelli kaldı. Derdini ifade edecek kadar konuşmaya başlayınca malulen emeklilik için SGK’ya başvurdu. Ancak SGK raporunda olay iş kazası olarak nitelendirilmedi.

Uzun Süren Dava 

Şener 2014 yılında dava açtı. Beş yıl süren dava sonucunda Yargıtay “iş kazası” kararı vererek, Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) Şener Kesen’e 1 milyon lira tazminat ödenmesine karar verdi ve aylık 15 bin lira maaş bağladı.

Şener “Benzer şekilde olan tüm olaylarda iş kazasından kaynaklı olarak kazazedelere tazminat davası açmaları tavsiyesinde bulunuyorum” dedi.

Nadir ancak herkesin başına gelebilecek bir olay. Tıpkı bir banka çalışanının bankada topuklu ayakkabı ile düşmesinin iş kazası sayılması gibi bu vaka da iş kazası kabul edildi.

Büyüklerin ettiği duayla kapatalım o halde; “Allah hepimizi görünür görünmez tüm kazalardan korusun.”