İş Dünyasında Başarılı Olmanın Formülü

ABD’de bir üniversite bünyesinde yapılan araştırmayla bilim insanları, başarılı bir kariyer sahibi olmak için gereken formülü açıkladı.

Başarının formülü

Kariyer Yolculuğu

Herkesin kariyer yolculuğu farklı. Kiminin nispeten daha rahat ilerlediği yolda, kimi tırnaklarıyla kazıya kazıya ilerliyor yolu. Tam ilerleyip meslekte bir şeyler yapmışken ‘iyi de benim yapmak istediğim aslında bu değildi’ diyenler olabiliyor. Meşhur dizi Avrupa Yakası’nın Yaprak karakterini canlandıran Hale Caneroğlu gibi 30’undan sonra sil baştan kariyer inşa edenler var.

Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu gibi 25 yıl sonra bam başka bir kariyer inşa edenler var. Kendi ağzından neler olduğunu duymak isteyenlere ‘Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu Anlatıyor’ başlıklı kısa videoyu izlemelerini öneririm.

Bir ömre kaç kariyer sığar sorusunun cevabı ise sizi şaşırtabilir. Sözün özü her kariyer yolculuğu, yolcunun beklentilerine, amacına, niteliklerine ve koşullara göre değişebiliyor. Girdiği kurumda sadece birkaç gün çalışıp ayrılanlar olduğu gibi aynı şirkette 84 yıl çalışan insan olduğunu da biliyoruz.

Peki kariyer yolculuğunda başarıyı nasıl yakalayacağız? Şimdiye kadar iş yaşamında başarılı olmak üzerine sayısız kitap ve makale yayınlandı. Yakın zamanda bunlara bir yenisi daha eklendi. ABD’deki Vanderbilt Üniversitesi ve George Mason Üniversitesi’nden bilim insanları, başarılı bir kariyer sahibi olmak için uygulanması gerekenleri açıkladı. 03.10.2023 tarihli sozcu.com.tr haberine özetle bakalım:

Başkalarının Başarılarını Görün

Araştırmacılara göre iş dünyasında parlamanın sırrı, kendi başarılarınızı da göz ardı etmeden iş arkadaşlarınızın başarılarını vurgulamaktan geçiyor.

Araştırma ekibi yaptıkları açıklamada, “Eş zamanlı olarak başkalarını teşvik ederek, başkalarının başarılarını ve niteliklerini tanımlayarak ve kişinin kendi başarılarını ve niteliklerini tanımlayıp kendini öne çıkarmasıyla bireylerin hem sıcaklık hem de yeterliliği yansıtabildiklerini gösterdik” dedi.

Yedi Deney Yapıldı

Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi’nde yayınlanan araştırma için, 1488 katılımcıyla yedi deney gerçekleştirildi. 200 işe alım yöneticisi, ortak bir projeyi tamamlayan ve kendilerini değerlendiren iki meslektaşın hikayesini okudu.

İkili övgü yönetimini kullanan ilk çalışan, “Bu proje ekip çalışmamız sayesinde başarılı oldu. Tüm finansal analiz, teknik süreçler ve arka plan tasarımıyla ben ilgilendim. Alex, müşteri iletişimlerimizi nasıl yürüttüğüyle beni gerçekten etkiledi. İkimiz de en iyi yaptığımız işin sorumluluğunu üstlendik ve bu harika bir sonuca yol açtı” diye yazdı.

Kendini öven çalışan da “Bu proje verimli teknik detaylar nedeniyle başarılı oldu. Becerilerim bu projeye mükemmel bir şekilde uyuyordu, bu yüzden tüm finansal analiz, teknik süreçler ve tasarımla ben ilgilendim. En iyi yaptığım işin sorumluluğunu üstlendim ve bu harika bir sonuca yol açtı” dedi.

Yöneticiler ikisini de yeterlilik açısından hemen hemen aynı olarak değerlendirdiler, ancak sıcaklık açısından iki tarafı da öven adaya yedi puanlık bir ölçekte ortalama 5,65 puan verilirken diğer adaya 4,14 puan verildi.