Son Dönemde Diplomalı Mesleksizler Artıyor

Üniversite mezunu olan ancak meslekleri olmadığı gerekçesiyle işe alınmayan gençler, ülkemizdeki bir yaranın açık seçik göstergesi.

Diplomalı mesleksiz genç

Meslek Sahibi Olmak

Biliyoruz ki günden güne Türkiye’nin yetenek açığı artış gösteriyor. Hatta araştırma sonucuyla da sabit ki yetenek açığı 2024’te yüzde 76’ya çıkacak.

Oysa meslek sahibi olmak ne kıymetli. Nihai olarak o mesleği elde etmek için yürünen yol, sarf edilen çaba ne değerli. Ülkemizin her bir köşesinde açılan üniversitelerin, ne yazık ki ‘meslek sahibi olma’ meselesini çözme konusunda yetersiz kaldığını görebiliyoruz.

Bu konuyla ilgili 12 Nisan 2024 tarihli sozcu.com.tr sitesinin haberine birlikte bakalım.

Mesleksiz Gençler

Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Tuncay, ülkenin dört bir yanındaki üniversitelerden mezun olan gençlerin iş başvurusu yaptığını, ancak meslekleri olmadığı için işe alamadıklarını söyledi.

Sanayicinin nitelikli personel açığı giderek derinleşiyor. Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, gençlerin büyük bölümünün üniversitelerden meslek edinmeden mezun olduğunu, bunun da işsizliği ve istihdam açığını körüklediğini söyledi.

Geçmişte üniversite mezunu gençlerin ‘yetişmiş eleman’ olarak sanayide direkt işe başlayıp üretime katkı sağladığını belirten Tuncay, “Ne yazık ki üretimi önceleyen eğitim sisteminin göz ardı edilmesi yüzünden nitelikli eleman, hatta yetiştirmeye uygun eleman bulmakta zorlanıyoruz. Diplomalı çok, ama meslek sahibi olan yok” dedi.

“Matematik Yok, Fen Yok”

Hüseyin Tuncay, üniversite mezunu gençlerin çoğunun matematik ve fen bilmediğini bu yüzden yetiştirecek eleman bulmakta dahi sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Türkiye’de firmaların birçoğunun küçük ve orta ölçekli olduğuna işaret eden Tuncay, “Bu firmalar sıfırdan elemanı işe alıp yetiştiriyor. Ancak yetişen eleman daha yüksek ücretlerle başta otomotiv ve beyaz eşya olmak üzere yabancı ortaklı büyük şirketler tarafından kapılıyor. Elemanını kaptıran küçük şirketler bu sefer tekrar başa dönüp sıfırdan eleman yetiştirmek zorunda kalıyor. Sonuçta diplomalı milyonlar işsiz geziyor, fabrikalar da üretim yapacak nitelikli personel açığıyla boğuşuyor” dedi.

Diğer taraftan ulusal ve uluslararası düzeydeki istihdam şirketleri, eleman açığı yaşayan sanayi şirketlerine mail gönderip yabancı uyruklu işçileri pazarlamaya başladı. İhtiyaç duydukları nitelikteki işçileri yasal yollarla yurt dışından diledikleri sayıda bulabileceklerini belirten bu şirketler, 3 aylık deneme süresi sonunda elemanın uygun bulunması halinde 2 asgari ücret tutarında komisyon talep ediyorlar.

Gençler Fabrika Yerine Masa Başı İş İstiyor

Son dönemde meslek liselerinin asıl amaçlarını yerine getiremez hale geldiğini vurgulayan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Ülkemiz özelinde, sorunun kaynağını meslek liselerinin nicelik ve nitelik açısından yetersiz olması ile gençlerimizin hâlâ fabrikalarda veya teknik personel olarak çalışmak yerine masa başında veya kamuda çalışmak istemelerinde görüyoruz” dedi.