Engelliler sadece fiziksel değil, aynı zamanda ön yargı bariyerlerini de aşmaya çalışıyor.
Farkında mıyız?
Bedensel engellilerin iş yaşamına girebilmelerini bırakın, hayata katılabilmeleri, sokağa çıkabilmeleri için yapılanlar hala çok yetersiz. Gelin 29 Kasım 2020 tarihli www.hurriyet.com.tr‘nin konuyla ilgili haberine bakalım.
Habere göre; dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i engelli kişilerden oluşuyor ve tüm dünyada yaklaşık 1 milyar engelli var. Bu nedenle, dünyadaki ‘en büyük azınlık’ olarak nitelendiriliyorlar. Türkiye’deyse Ulusal Engelli Veri tabanına göre engelli kişi sayısı 1.5 milyon civarında.
Karşılaşılan Zorluklar
Haberde bedensel engellilere söz verilmiş, bakın neler diyorlar.
16 yaşındaki işitme engelli Şevval Budak kulağında cihaz olmadığı sürece duyamadığını ve dudak okumaya çalıştığını, sürekli “Duymuyor musun, sana söylüyorum” denmesinden rencide olduğunu belirtmiş.
23 yaşındaki Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Aslı Tümer sokakların ve toplu taşıma araçlarının bedensel engellilere uygun olmadığını, fiziksel zorlukların yanı sıra insanların dik dik bakışlarına maruz kalmak, tuhaf sorularla karşılaşmak gibi çeşitli psikolojik zorluklar da yaşadıklarını söylemiş.
Benim için bir yaşayan kahraman olan Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD) kurucusu ve başkanı Kemal Demirel bedensel engellilerin zaten sokağa çıkamadığını, yaşanılan pandemi boyunca engelsiz hayat sürenlerin, kendilerini daha iyi anlayacaklarını umduğunu belirtiyor.
43 yaşındaki bankacı Yüksel Gök iş hayatında sürekli kendini ispat sorunuyla mücadele ettiğini söylüyor. “Ben akli dengesi bozuk bir insan değilim, sadece çocuk felci geçirdiğim için fiziksel bir kısıtlamam var. Eğitimime uygun, yapabileceğim işleri verin” demek zorunda kaldığını belirtiyor.
Mental yeterliliğe, gerekli eğitimlere sahip olan pek çok engelli, ne yazık ki yetersiz fiziki koşullar sebebiyle hayatın pek çok alanından mahrum kalıyor. Buna rağmen yatağından çıkamadığı, sadece parmağını oynatabildiği halde kitap yazma mucizesini gerçekleştiren Rukiye Türeyen gibi niceleri de var içlerinde.
Hepsinin ihtiyacı birbirinden farklı; yürüme engeli olanlar, işitme engeli olanlar, karanlıkta yaşam mücadelesi veren görme engeli olanlar.
Fiziksel ve psikolojik türlü zorluklarla mücadele eden bu insanların önünde engel olmayalım.