‘İşe Alıştırma Eğitimleri’ Üvey Evlat mı?

Kurumlar çoğu zaman işe yeni başlayan için ‘Nasıl olsa yapar’ ‘Bir şekilde halleder’ diye düşünüyor. Gelin biraz açalım bu düşünceleri.

Önemsenmeyen İşe Alıştırma Eğitimleri

Görmezden Geliniyor

Ne yazık ki “işe alıştırma” çoğu kurumun içinde bir eğitim olarak ele alınmıyor. Hala pek çok kurumun oturmuş, standart uyguladığı bir işe alıştırma eğitim programı yok.

Düzenli gelişim programları uygulayan kurumlarda bile bazen bu konu atlanıyor. Neden? Kurum içinde performans, işe alım, gelişim ve pek çok konuda envaiçeşit eğitim verilirken, gelişim programları yürütülürken neden işe alıştırma eğitimleri yok denecek kadar az? İşe Alıştırma Eğitimleri İK’nın üvey evladı mı? Neden geçiştiriliyor? Neden kurumlar işe alıştırmanın bir eğitim gereksinimi ve zorunluluğu olduğunu göz ardı ediyor? Neden sadece yeni başlayanı ilk günden onlarca insanla tanıştırıp ‘Tanıştığımıza memnun oldum’ manyağına çevirmeyi işe alıştırma sanıyorlar? Neden işe yeni başlayanların (özellikle de tecrübesi olmayanların ve az olanların) kıvranmaları görmezden geliniyor? İçinde bulunduğumuz dönemde yeni işine evden başlayanlar olduğunu da düşünürseniz, kaç firma işe alıştırma eğitimlerini bu yönde revize etti?
Kurumlar çoğu zaman işe yeni başlayan için ‘Nasıl olsa yapar’, ‘Bir şekilde halleder’, ‘Bu zamana kadar herkes işi nasıl öğrendiyse o da öyle öğrenir’ diye düşünüyor. Gelin biraz açalım bu düşünceleri.

‘Nasıl olsa yapar’: İyi de bazen yapamaz, çünkü uyum sağlayamaz. Hatta bu yüzden organizasyondan bile ayrılabilir.

‘Bir şekilde halleder’: Yavaş ve çeşitli sıkıntılar yaşayarak ve yaşatarak da halledebilir. Neden en hızlı, en verimli ve kazasız bir şekilde halletmesin?

‘Bu zamana kadar herkes işi nasıl öğrendiyse o da öyle öğrenecek’: Şimdiye dek herkes zahmetlice uyum sağladıysa, kafayı vura vura öğrendiyse işi ve şirket kurallarını, bundan sonra neden zahmetsizce ve kolayca olmasın uyum sağlanmasın?

Yaşanabilecek Kayıplar

‘Valla biz eski sistemde bir şekilde ilerliyoruz. Ne gerek var şimdi bu konuyla uğraşmaya’ derseniz, yaşayabileceğiniz belli başlı kayıpları sıralayayım:

  • Takıma zayıf entegrasyon söz konusu olur. Yani kişi bölüm gelişimine katkı sağlayamaz.
  • Finansal kayıp yaşarsınız.
  • Kurum içinde düşük moral ve motivasyon söz konusu olabilir.
  • Üretim kaybı yaşayabilirsiniz.
  • Yüksek potansiyelli kişilerle çalışamama riski taşırsınız.
  • Yeni başlayan kişi şirkette çalışmaya devam etse bile kurumuyla ilgili ilk kötü izlenimini elde etmiş olur.

Risk almayın. İşe alıştırmayı her yeni başlayan için düzenli bir eğitim faaliyeti olarak ele alın.