İş Yeri Stresi Hata Yapmayı Artırıyor

Yapılan bir araştırma iş yerinde stresli olan kişilerin yazarken daha fazla hata yaptıklarını ortaya koydu.

İş yerinde stres

Stres Yaşamın Her Alanında

Yaşamın her alanında olduğu gibi iş yaşamında da stresin olmaması mümkün değil. Daha önce Prof. Dr. Mehmet Öz, Prof. Dr. Sinan Canan’ın ve pek çok uzmanın konuşmalarında ve yazılarında belirttiği gibi zaten vücudun strese ihtiyacı var. Kısa süreli stresin hafızayı kuvvetlendirdiğini, bağışıklık sistemine iyi geldiğini, performansa olumlu katkısı olduğunu biliyoruz. Bir miktar stres hazırlıklı olmamızı sağlıyor.

Öte taraftan stresin sebeplerinden biri olan yoğun çalışma temposunun ölümcül sonuçları olabileceğini de biliyoruz. Yapılan bir araştırma e posta göndermek için en uygun zamanın Pazar günü olduğunu ortaya koymuştu. Bu bilgi baz alınarak zaten yoğun çalışan bir kişiye Pazar günü e posta gönderilecekse, bir kez daha düşünmek lazım. İnsanları işe boğmamak, işi amaçsız koşu haline getirmemek lazım.

Yapılan bir araştırma iş yeri stresinin hatayı artırdığını ortaya koydu. 20.05.2023 tarihli sozcu.com.tr sitesinin haberine özetle bakalım.

İş Yerinde Stres

İsviçreli araştırmacılar, 90 kişiyi incelediler ve katılımcıların klavye ve fare kullanımlarını, kalp atış hızlarını ve bu esnada ne kadar stresli hissettiklerini gözlemlediler.

Araştırmada bazı kişilerin rahatsız edilmeden çalışmasına izin verilirken, bazılarının da bir iş için mesajlarla defalarca kesintiye uğrayarak nasıl çalıştığı incelendi. Analiz, daha stresli olan kişilerin fareyi daha sık ve daha az hassas hareket ettirdiğini ortaya çıkardı. Ayrıca stresli insanların yazarken daha fazla hata yaptıkları gözlemlendi.

Psikolog Jasmine Kerr, stres ile yazı yazma ve fare kullanma davranışları arasındaki bağlantının, nöromotor gürültü teorisi olarak adlandırılan kavramla açıklanabileceğini söyledi: “Artan stres seviyeleri, beynimizin bilgiyi işleme yeteneğini olumsuz yönde etkiliyor. Bu aynı zamanda motor becerilerimizi de etkiliyor.”

Araştırmacılar ayrıca, insanların yazma ve fare kullanma davranışlarının, kalp atış hızlarını ölçmekle karşılaştırıldığında ne kadar stresli olduklarının daha iyi bir gösterge olduğunu keşfettiler.

Araştırmacılar, “Şirketler için bir izleme aracı oluşturmak değil, çalışanların stresi erken belirlemesine yardımcı olmak istiyoruz” dediler.

2020’de İngiltere’de yapılan bir ankete göre, insanların %79’u sık sık iş stresi yaşadıklarını söyledi. Bu, parasal veya ailevi stres yaşadıklarını söyleyenlerin sayısından daha yüksekti. Ayrıca Birleşik Krallık’ta işle ilgili stres, kaygı ve depresyon nedeniyle her yıl 13,7 milyon iş gününün kaybedildiğine ve bunun da yılda 28,3 milyar sterline mal olduğuna dikkat çektiler.