Çalışan Artışı, 2025'te CEO'ların Gündeminde

2025’e girerken CEO’ların önemli bir bölümü çalışan sayılarını artırmayı planlıyor. CEO’lar aynı zamanda yapay zekâ teknolojilerinin iş süreçlerine entegrasyonunda iyimser bir yaklaşım sergiliyor.

Çalışan sayısını artırmayı planlayan CEO

Üst Yönetimin Bakış Açısı

Ekonomik belirsizlikler ve artan rekabet koşulları doğrultusunda ülkemizdeki yöneticiler 2025 için karamsar tablo çiziyor. Özellikle dijitalleşme ve yapay zekâ entegrasyonunun hızlandığı bu dönemde, şirketlerin yalnızca ayakta kalmak için değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir büyüme sağlamak için iş modellerini yeniden şekillendirmesi gerekiyor.

Son dönemde diplomalı mesleksizler artıyor ve bu, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu niteliklerle eğitim sisteminin sundukları arasındaki uyumsuzluğu gözler önüne seriyor. Şirketler, yeni nesil yetkinliklere sahip çalışanlar ararken, iş gücüne katılmaya hazırlanan gençler ise iş bulma kaygısıyla karşı karşıya kalıyor.

“Dijital kişilikler geleceğin çalışanları mı” sorusu, yapay zekâ ve otomasyonun istihdam üzerindeki etkileri açısından her zamankinden daha fazla gündemde. CEO’ların üretken yapay zekâdan elde ettikleri olumlu sonuçlar ve bu teknolojinin çalışanların verimliliğini artırdığı yönündeki görüşleri, bu dönüşümün potansiyelini ortaya koyuyor. 24 Ocak 2025 tarihli marketingturkiye.com.tr sitesinin haberi bize endişeye mahal olmadığını, CEO’ların çalışan sayısını artırmayı planladığını söylüyor. Haber özetle şöyle.

CEO’ların Çalışan Sayısını Artırma Planı

109 ülkeden 4 bin 701 CEO’nun katıldığı 28. Küresel CEO Araştırması’na göre, CEO’ların yüzde 42’si önümüzdeki 12 ayda çalışan sayısını yüzde 5 veya daha fazla artırmayı düşünüyor. Bu oran, çalışan sayısını azaltmayı düşünen CEO’ların (yüzde 17) iki katından fazla. Geçtiğimiz yıl çalışan sayısını artırmayı düşünen CEO’ların oranı ise yüzde 39’du.

Çalışan sayısını artırmayı düşünen CEO’ların başında, cirosu 100 milyon doların altında olan küçük ölçekli şirketler (yüzde 48) geliyor. Bunu teknoloji (yüzde 61), gayrimenkul (yüzde 61), özel sermaye (yüzde 52) gibi şirketler takip ediyor.

Dönüşüm Zorunluluğu

Son iki yılda olduğu gibi her 10 CEO’dan 4’ü (yüzde 42) şirketlerinin mevcut gidişatını sürdürmesi halinde 10 yıldan daha uzun süre ayakta kalamayacağını düşünüyor. Bu yüzde 42’lik kesim, ekonomik olarak ayakta kalabilmelerini etkileyen en önemli faktörün yasal düzenlemelerdeki değişiklikler olduğunu savunuyor.

Her sektörden CEO’ların yüzde 63’ü son beş yılda şirketlerinin değer yaratma, sunma ve yakalama şekillerinde değişiklik yapmak için en az bir önemli adım attıklarını söylüyor.

Şirketler iş modellerini kökten değiştirmeye de istekli; CEO’ların yüzde 38’i son beş yılda en az bir yeni sektörde rekabet etmeye başladıklarını, yüzde 34’ü ise bu yeni sektörlerden elde ettikleri gelirlerin, şirketlerinin bu dönemdeki toplam gelirlerinin yüzde 20’sinden fazlasını oluşturduğunu belirtiyor.

CEO’lar Üretken Yapay Zeka İçin İyimserler

Araştırmaya katılan CEO’lar üretken yapay zekadan elle tutulur sonuçlar elde ettiğini söylüyor. CEO’ların yüzde 56’sı son 12 ayda çalışanlarının daha verimli olduklarını, yüzde 32’si ise gelirlerinin arttığını belirtiyor. Türkiye’deki CEO’ların yüzde 64’ü geçtiğimiz 12 ayda üretken yapay zekanın çalışanların verimliliğini artırdığını vurguluyor.

Yapay zekaya duyulan güvensizlik, bu teknolojinin yaygınlaşmasının önündeki en büyük engellerden biri olmaya devam ediyor. CEO’ların yalnızca üçte biri, yapay zeka teknolojisini şirketlerinin kilit süreçlerine entegre edecek kadar güvenilir bulduklarını söylüyor.

Buna rağmen, üretken yapay zekanın kârlılığa olan etkilerine yönelik iyimser bakış açısı geçtiğimiz yıla göre biraz arttı; CEO’ların yüzde 49’u önümüzdeki 12 ayda kârlarında artış bekliyor. CEO’ların neredeyse yarısı (yüzde 47) önümüzdeki üç yılda yapay zeka teknolojilerini kendi teknoloji platformlarına; yüzde 41’i ise ana iş süreçlerine entegre etmeyi planlıyor.