Almanya’da Haftada 4 Gün Çalışma Deneniyor

Haftada 4 gün çalışma düzeni tüm dünyada hızla yayılıyor. Şimdi de kervana Almanya katıldı.

Haftada 4 gün çalışmayı test edecek çalışanlar

Haftada 4 Gün Çalışma

Gün geçmiyor ki haftada dört gün çalışma bir ülkede yasalaştı veya deneniyor haberi okumayalım. Kurum ve ülke bazında önce test ediliyor, faydası görüldükten sonra da resmileşiyor. Geçtiğimiz günlerde Dominik Cumhuriyeti’nde haftada dört gün çalışma denemesi başladığını yazmıştım.

Konu uzunca bir süredir ülkelerin ve kurumların gündeminde. Birkaç yıl önce İngiltere’de onlarca şirketin haftada dört gün çalışmaya geçtiğini biliyoruz. Uygulama çalışanlar tarafından da memnuniyetle karşılanıyor.

Bu sefer haber Almanya’dan. 01.02.2024 tarihli tr.euronews.com sitesinin haberine bakalım:

Almanya Haftada 4 Gün Çalışmayı Test Ediyor

Avrupa'da haftalık resmi çalışma saatlerinin en kısa olduğu ülkelerden Almanya'da 45 şirket ve kuruluş şubat ayından itibaren haftada 4 gün çalışma sistemini denemeye başladı.

Altı ay süreyle yapılacak uygulama sırasında maaşlarda azalma olmayacak.

Yeni uygulama çalışanlarda üretkenliği artırmayı hedeflerken, aynı zamanda daha iyi bir iş ve sosyal hayat dengesini de test edecek.

Ülkedeki işçi sendikaları geçen nisan ayında işlerin korunmasına ve işten çıkarmaların önlenmesine yardımcı olacağını savunarak daha kısa çalışma haftası çağrısında bulunmuştu. 

Son kamuoyu yoklamalarında da çalışanların yüzde 71'inin dört gün çalışma seçeneğine sıcak baktığı ortaya çıkmıştı.

Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) göre Almanya'da ortalama çalışma haftası 34,2 saat olarak ölçülmüş durumda.

Uzmanlar, "yaşam" için fazladan bir güne sahip olan çalışanların işlerine daha bağlı olduğunu, daha az hastalık izni aldığını ve daha az tükenmişlik yaşadığını belirtiyor.

İngiltere'de Şubat 2023'te yapılan bir çalışma dört günlük çalışma haftası pilot uygulamasının çalışanların memnuniyetini artırdığı ve verimlilikte bir düşüş yaratmadığı gözlemlenmişti.

Avrupa'da haftada dört gün çalışma sistemi birçok ülkede test ediliyor. Almanya'dan önce Belçika, İngiltere ve Portekiz'de de bu uygulama denenmişti.