Çalışanlarına Evler, Arabalar Veren Patron

Patron şirketin yıllık kar hedefine ulaşmasının ardından çalışanlarına 400 daire ve 1260 araba hediye etti. 

Çalışanlara hediye edilen arabalar

Yıl Sonu Hedefi Tutunca

2 Kasım 2016 tarihli Hürriyet gazetesi haberi bir hayli enteresan. Habere göre Hindistan’da elmas ihracatı yapan şirketin patronu, yılı başarılı tamamlayan çalışanlarını 1260 otomobil ve 400 daire ile ödüllendirdi.

Ne yalan söyleyeyim haberin manşet yazısını okuduğumda önce mizah yapılıyor ve arkasından başka bir gerçek çıkacak herhalde diye düşündüm. Dile kolay, 1260 otomobil ve 400 daire. Yazının devamını okuyunca, hiç de düşündüğüm gibi olmadığını fark ettim.

Dünyanın En İyi Patronu!

Habere göre Hindistan’ın batı kesimindeki Surat kentinde 70’den fazla ülkeye elmas ihraç eden Hare Krishna isimli şirkete sahip milyarder iş adamı Savji Dholakia, Hint basınında “Dünyanın en iyi patronu” olarak anılıyor. 53 yaşındaki iş adamı, şirketin yıllık kar hedefine ulaşmasının ardından çalışanlarına 400 daire ve 1260 araba hediye etti.

Dahası Hintli iş adamı dört yıl önce de çalışanlarına 491 otomobil ve 207 daire hediye etmiş. 2019 yılında milyon dolarlık ikramiye dağıtan ABD’li şirket bonkörlükte yalnız değil yani.

Hani bazı sayılar, bazı sözler vardır ki üstüne pek de söylenecek söz olmaz. Bu sayılar da üstüne pek söz söylenir cinsten değil doğrusu. 

Bu yıl verilen araba sayısı dört yıl öncesine göre yaklaşık üç kat, ev sayısı da yaklaşık 2 kat artmış. Patron, çalışmayı amaçsız koşu olmaktan çıkarıp bir hayli keyifli hale getirmiş görünüyor. 

Bu hediyelerin çalışan performansına, verimliliğe nasıl yansıdığını merak ediyorum. Tek başına hediye vermekle çalışanı elde tutmak pek mümkün değil. Fırsat eksikliği çalışanı işinden çıkarıyor diye yazmıştım daha önce. Acaba bu kurum içindeki fırsatlar neler? Vaka olarak incelenmeli, İK master ve doktora öğrencileri analiz etmeli bu şirketi.

E bizim patronlarımızın da kulağında bulunuversin bu haber tabii...