Havayolu Şirketi Yöneticilerinden Valiz Taşımalarını İstedi

Çalışan eksikliği çeken havayolu şirketi, yöneticilerinden üç ay boyunca bagaj görevlisi olarak çalışmalarını istedi.

Yolcu valizi taşıyan yönetici

Çalışan Eksiği

Pandemi öncesinde de var olan yetenek açığının pandemiyle birlikte ciddi boyutlara geldiğini ve kurumları zorladığını biliyoruz. Birçok sektör gibi hizmet sektörü de çalışan bulmakta zorlanıyor.

Elbette mesele sadece yeteneği bulmakla bitmiyor. Hadi diyelim yeteneği bulduk ya sonra? Bulunan yeteneği elde tutmak için uygun yönetim politikaları uygulanıyor mu? Biliyoruz ki artık Z kuşağının talepleri iş yapış biçimlerini sarsıyor. Bu beklentiler dikkate alınıyor mu? Velhasıl mesele çok boyutlu.

Havayolu Şirketinin İsteği

Geçtiğimiz dönem basında çıkan haberlerden Avustralya merkezli Qantas Havayolu şirketinin de ciddi bir çalışan eksikliği çektiğini öğrendik. Şirket bu sorununa değişik bir çözüm buldu ve; “yolcu valizlerini yöneticiler taşısın” dedi.

8 Ağustos 2022 tarihli bbc.com haberine göre yöneticilerin, bagaj taşıma rolünde haftada üç ya da beş gün, günde dört veya altı saat çalışması isteniyor. Başvuracak kişilerin 32 kilograma varan ağırlıklarda valizleri kaldırabilmesi bekleniyor.

BBC'ye "Operasyonel performansımız müşterilerimizin beklentisini ya da bizim kendimizden beklediğimiz standartları karşılayamıyor" diyen şirket sözcüsü, performansı geliştirmek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ekliyor.

"200 kadar merkez ofis çalışanımız Paskalya'da başlayan yoğun dönem boyunca havaalanlarındaki işlere yardım etti."

Havaalanlarında uzun beklemelerden ve uçuş iptallerinden dolayı yolcular şikayet ederken bazı havalimanı işçileri de çalışma koşullarından dolayı greve gitti. Nisan ayında Hollanda merkezli KLM havayolu şirketi yer görevlileri greve başladı. Haziran ayında grev sona erse de şirket günlük 50'ye yakın uçuşunu iptal etti. Yolculara mümkünse bagaj almamaları konusunda çağrılar yapıldı.

Aynı şekilde İngiltere'nin başkenti Londra'da da havalimanlarında çalışan yetersizliğinden dolayı yoğunluklar yaşandı. Haziran ayında Gatwick Havalimanı yönetimi yazın kademeli olarak günlük Temmuz'da 25, Ağustos'ta 50 uçuşun iptal edileceğini açıkladı.

Ryanair ve Brussels Airlines çalışanlarının Haziran ve Temmuz'daki grevleri Brüksel'de 50'den fazla seferin aksamasıyla sonuçlanmıştı.

Temmuz ayında Almanya merkezli Lufthansa Havayolları da Ağustos sonuna kadar 2 bin uçuşun iptal olduğunu duyurdu.