Uzun süreli oturarak çalışmanın kalp krizine davetiye çıkarabileceğini biliyoruz. Yapılan bir çalışma, bu durumda düzenli alıştırma yapılmasının bile kalp krizi riskini engelleyemediğini ortaya koydu.

Çalışma Ortamları ve Sağlığımız
Çalışma ortamlarındaki koşulların bazı hastalıkları tetiklediğini biliyoruz. Örneğin penceresiz ofislerde diyabet riski daha fazla. Ne olursa olsun belirli süreyle gün ışığı ile temas etmek önemli. Yapılan bir araştırma sonucuyla demans riski yüksek dört meslek grubu da belirlenmişti.
Hareketsiz yaşamın olumsuz etkilerini ise hemen hemen bilmeyenimiz yok. Özellikle de uzun süreli oturmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri aşikar. Hatta uzun süre oturarak çalışmak kalp krizi sebebi. Konuyla ilgili yapılan bir çalışmayla öğreniyoruz ki kalp krizi riskini düzenli alıştırma yapılması engelleyemiyor.
Hareketsizliğin Kalp Sağlığına Etkisi
30.12.2024 tarihli sozcu.com.tr sitesi bu konuyla ilgili bir araştırmayı haber yapmış. Habere göre Massachusetts General Hospital ve Broad Institute’un öncülüğünde yapılan çalışma sonuçları çarpıcı. Günlük 10.6 saatten fazla hareketsiz kalan bireylerin:
- Kalp yetmezliği riskinin %40,
- Kardiyovasküler ölüm riskinin ise %54 arttığını ortaya koydu.
Araştırma ekibi bu bulguların, halk sağlığı politikalarının hem hareketsiz zamanın sınırlandırılmasına hem de egzersizin teşvik edilmesine odaklanması gerektiğini gösterdiğini belirtiyor.
Araştırmaya, ortalama yaşı 62 olan 89.530 kişi katıldı. Katılımcılar, bir hafta boyunca aktivite düzeylerini ölçen cihazlar taktı ve sonuçlar 8 yıllık bir takip süreciyle değerlendirildi. Araştırmacılar, 10.6 saatlik hareketsiz zamanın bir kırılma noktası olduğunu belirledi. Bu eşiğin üzerinde oturan bireyler, düzenli egzersiz yapsalar bile daha yüksek sağlık riskleri taşıyor.
Oturma Süreleri Kısaltılmalı
Günlük 150 dakika veya daha fazla orta-şiddetli fiziksel aktivite yapan kişiler bile günde 10 saatten fazla oturduklarında:
- %15 daha fazla kalp yetmezliği
- %33 daha fazla kardiyovasküler ölüm riski taşıyor.
Bu noktada araştırmacılar hem fiziksel aktivitenin faydasına hem de oturma süresini azaltılmasının kalp sağlığı için kritik bir hedef olduğuna dikkat çekiyor.
Yazıyı, araştırma liderlerinden Kardiyolog Shaan Khurshid’in sözüyle bitirelim: “Fazla oturmak veya uzanmak, egzersiz yapanlar için bile kalp sağlığına zarar verebilir. Günde 10 saatten fazla oturmamak, daha iyi bir kalp sağlığı için gerçekçi bir hedef olabilir.”