Koçluk Ahkam Kesmek Değildir

Muhtelif zamanlarda muhtelif diyaloglar.

Koçlukla ilgili konuşma balonları

– Birilerinin bana ne yapacağımı öğretmesini doğru bulmuyorum açıkçası, o yüzden koçluk çalışmalarını mantıklı bulmuyorum.

– İyi de koçluk sana ne yapacağının söylenmesi veya öğretilmesi değil ki. 

……

– Koçluk derken ne demek istiyorsun? Birinin senin adına hayatını planlaması ne kadar anlamlı olabilir ki?

– Tabii ki haklısın. Eğer birisi senin adına senin hayatını planlıyorsa, bundan daha anlamsız ne olabilir?

……

– Sence dışarıdan birinin sana “onu yap”, “bunu yapma” demesi mantıklı mı Allah aşkına?

– Zaten kendisini koç diye tanıtan birisi sana “onu yap” “bunu yapma” diyorsa bir an önce uzaklaş oradan. Koç bazen dinler, bazen adeta sihirli sorular sorar. Mesleğinin araçlarını kullanarak danışanla birlikte yolda yürür.

……

– Bir insan benim yapmam ve yapmamam gerekenler konusunda nasıl ahkam kesebilir?

– Sana yüzde yüz katılıyorum. Profesyonel anlamda danıştığın bir koç, senin yapıp yapmayacakların konusunda ahkam kesiyorsa, hemen o ilişkiyi bitir bence. Çünkü koçluk başkasının hayatıyla ilgili ahkam kesmek değildir.

……

– Bir insan benim hayatım üzerinde nasıl hükmedici olabilir ki? Üstelik de sıkıntı yaşadığım alanlarda.

– E zaten kimse kimseye hükmetmesin.

……

Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) onaylı bir koçluk kuruluşundan eğitim almadan ve mesleğin değerlerine bağlı kalmadan çalışan bir koçla çalışıp, yaşanılan olumsuz tecrübeyi koçluğa mal etmek ne yanlış.

Sürekli gelişimin altını çizen ICF, kendisine bağlı koçların gelişimini devamlı kılabilmek adına bir unvanlama sistemi geliştirmiştir ve kazanılan her bir unvanın son kullanma tarihi vardır. Koç, kendini ICF kriterlerine göre geliştirdiğinde unvan da güncellenir.

Gerçek manada profesyonel bir koçla çalışmadan veya koçluğun ne olduğunu bilmeden, kişinin sağdan soldan duyduklarıyla, yalan yanlış bildikleriyle koçluğa karşı çıkması tek kelime ile cahillik değil midir?