İş yerinde maskesini çıkaran veya amacına uymayacak şekilde çenesinin altında takanlar sırf bu yüzden işten çıkarılabilir mi? Bu durumda tazminat alabilirler mi?
Çalışanların İş Yerinde Maske ile İmtihanı
Korona virüs belirsizlik ve kaygı ilişkisi azalsa da devam ediyor. Vaka sayılarının arttığı, hatta tam kapanmanın geri geldiği şu günlerde ne yazık ki tüm çalışanlar evden çalışma şansı bulamıyor. Evden çalışamayanlar iki grup; birincisi işlerinin içeriği gereği iş yerinde / sahada olması gerekenler, ikincisi yöneticilerinin evden çalışma sistemi ile ilgili ön yargıları dolayısı ile iş yerine gitmek zorunda kalanlar.
İş yerine giderek çalışanlar için sürekli maske takarak çalışmak kolay olmayabiliyor. Saatlerce her gün maske takmak sıkıntı verdiği için bazı çalışanlar bu durumu gevşetiyor; kişi ya maskeyi çıkarıyor ya da çene altına indiriyor. Bazen de belli aralıklarla takıyor. Kabul her gün saatlerce maske takmak hiç kolay değil. Ancak bu kişiler maskeyi usulüne uygun takmadıklarında birer canlı bombaya dönüşüyor. Temasta olduğu herkesi tehlike altında bırakıyor. Sadece etrafındakileri değil, şirketini de riske atıyor.
İşveren Çıkarabilir mi?
Peki, çalışırken maskesini çıkardı veya usulüne uygun takmadı diye işveren çalışanı işten çıkarabilir mi? Sorunun cevabı 22 Eylül 2020 tarihli haberturk.com sitesinden gelsin.
“Kanuna göre işveren işçilerini yeni tip koronavirüse karşı gerekli koruma tedbirlerini almak zorunda. İşçinin ise tedbirlere uyma yükümlülüğü bulunuyor. Maske ve siperliği iş yerinde ve serviste kuralına uygun şekilde takmayan işçi, uyarıya rağmen bu tutumunu tekrarlarsa ihbar ve kıdem tazminatı ödenmeden iş akdi feshedilir. Bu işçi işsizlik ödeneği de alamaz.”
Ülkemizdeki vaka sayıları itibarı ile maske takma konusunda esneklik gösterilmemesi gerektiğini biliyoruz. Hijyen, sosyal mesafe ve maskenin salgınla mücadelenin olmazsa olmazı olduğunu hepimiz öğrendik. Sadece işten çıkarılma endişesiyle değil; kendinizi, etrafınızdakileri ve şirketinizi korumak için de maske takın.