İnterseks Adayın Cinsiyet Ayrımcılığı Zaferi

Almanya’dan cinsiyet ayrımcılığına çarpıcı bir örnek. Bir interseks birey, iş başvurusu yaptığı ve reddedildiği yerlere açtığı davaları kazanarak ciddi gelir elde etti.

Cinsiyet ayrımcılığına uğrayan interseks birey

Cinsiyet Ayrımcılığı

Tüm dünyada kurumların başı işe alımda ayrımcılık yüzünden derde girebiliyor. Büyük firmalar bile bu durumla karşı karşıya kalabiliyor. Hatırlayalım; koskoca Apple’a işe alımda ayrımcılık tazminatı kararı çıkmıştı.

Ayrımcılık geniş tabanlı bir konu. Yaş, cinsiyet, engellilik zeminine dayalı ayrımcılık yapılabilir. Ülkemizde en sık gündeme getirilen ayrımcılık türü olan cinsiyet ayrımcılığı aslında tüm dünyada da problem. Örneğin cinsiyete dayalı ücret farkı Avrupa’da da sorun.

Cinsiyet ayrımcılığını sadece kadın ve erkek adaylara yönelik olarak düşünmemek lazım. Lgbt bireyler de bu gruba dahil. Lgbt adaya işe alımda adil davranıyor musunuz? Bu konuyla ilgili Almanya’dan ilginç bir örnek var. 18 Şubat 2025 tarihli sozcu.com.tr sitesinin haberine bakalım.

İnterseks Bireyin Cinsiyet Ayrımcılığı Davaları

Almanya'da bir interseks birey, iş başvurusu yaptığı ve reddedildiği iş yerlerine açtığı davaları kazanarak 240 bin euro (yaklaşık 9 milyon TL) gelir elde etti.

RTL'nin haberine göre Bielefeld'de yaşayan 47 yaşındaki davacı, iş ilanında yalnızca erkek ve kadın adayların belirtilmesini gerekçe göstererek 5 bin euro tazminat talep etti. Almanya Fırsat Eşitliği Yasası'na göre iş ilanlarında erkek ve kadın dışında "çeşitli" (diverse) seçeneğinin de yer alması gerekiyor.

"Yasa Suistimal Ediliyor"

Matbaa şirketi çalışanı Alina Dünnebacke, iş ilanındaki eksiklik nedeniyle dava açılmasını "dolandırıcılık" olarak nitelendirip, "Bizim için tam bir şoktu. Aniden mahkeme celbi aldık" diye konuştu.

Şirket, davacının yeterli niteliklere sahip olmadığı için reddedildiğini savundu ancak davacı, ilanın istihdam kurumuna bildirilmediğini öğrenince yasal işlem başlatıp bu kez 700 euro tazminat aldı.

İnterseks Nedir?

İnterseks, doğuştan gelen ve bireylerin genital, kromozomal veya üreme sistemini etkileyen doğal varyasyonlarını tanımlayan bir terimdir. Araştırmalara göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1.7'si interseks özelliklere sahip doğuyor.

Ancak dünya genelinde birçok interseks birey ayrımcılığa ve zorla tıbbi müdahalelere maruz kalıyor. BM raporlarına göre bazı ülkelerde interseks çocuklara rızaları olmadan cerrahi işlemler uygulanıyor, bu da temel insan haklarının ihlali olarak değerlendiriliyor.