Eskinin İşçi Maaşıyla Çalışan Beyaz Yakalılar

Ekonomik krizden en çok etkilenen sınıf olan beyaz yakalılar umutsuz. İşçi maaşları beyaz yakalı maaşlarının iki üç katına çıktı.

Düşük maaş alan beyaz yakalı çalışanlar

Beyaz Yakalı İşçiler

Biliyoruz ki Türkiye çalışanlar için en kötü 10 ülke arasında. İş arayanlar bir tarafa, işe girenler de bulundukları yerden pek mutlu değil. Kariyer.net verilerine göre yeni işe girenlerin yarıya yakını yeniden iş arıyor.

Ülkemizdeki yüksek enflasyon da yaraya tuz basıyor. Yüksek enflasyon beyaz yakalının yaşam şeklini değiştiriyor. Beyaz yakalılar artık dışarıda yemek yemeyi bıraktı, alışveriş alışkanlıklarını değiştirdi. Bugünün beyaz yakalıları, adeta eskinin işçi maaşı alan mavi yakalılarına dönüştü.

30.12.2023 tarihli bloomberght.com sitesinin konuyla ilgili haberi şöyle:

Beyaz Yakalı Tasarruf Yapamıyor

Tasarruf yapamayan, ev ve araba almanın sadece hayalini kuran ama bunun için çok uzun yıllar çalışması gerektiği gerçeğiyle yüzleşen beyaz yakalılar, gelir düzensizliği, artan enflasyon derken ekonomik krizden en çok etkilenen işçi sınıfı oldu. Sosyoekonomik olarak belli bir sınıfta bulunan bu grup alım gücü düştükçe mutsuzlaşmaya ve ümitsizleşmeye başladı.

Bugün yeni mezun olan bir beyaz yaka, dolgun bir maaşla işe başlamanın hayalini kuruyor. Ancak şartlar ne yazık ki istenilenin aksinde oluyor. Veriler gösteriyor ki ilk iş deneyimine başlayanların yüzde 30’u işe başladıkları ilk ay başka bir iş arayışına giriyor. Sebep ise ilk akla gelen, yani maaş.

Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal ilk işe başlayanların hem adaptasyon hem de düşük gelir sebebiyle iş değiştirme oranının arttığını belirtiyor. Uysal, “Çalışanlar ilk aylarında işvereni değerlendiriyor, o şirkette bir kariyer yapmaya, zaman ve emek yatırımlarına değip değmeyeceğini; çalışma ortamını, iş-yaşam dengesini, çalışacağı kişileri tartıyorlar” diyor.

İstihdamda Mavi Yaka Çağı

22.12.2023 tarihli milliyet.com.tr sitesinde de istihdamda adeta ‘mavi yaka çağı’ yaşandığı yazılıyor. Haber özetle şöyle:

Nitelikli teknik elemanların aylık geliri, beyaz yaka üst yöneticileri çoktan geride bıraktı. Ortalama genel müdür maaşı 70 bin lira düzeyindeyken vinç operatörü ayda 150 bin lira kazanabiliyor.

İnşaat ustalarının geliriyse 60-70 bin TL düzeyinde. Bu rakamlar beyaz yakalı maaşlarının birkaç katı. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı büyüyor. Sektörde yetişmiş iş gücü yurtdışına giderken yurtiçinde de neredeyse 100 bin liraya varan maaşlara işçi bulmak zorlaşıyor. Özellikle 6 Şubat depreminin ardından ‘kule vinç operatörleri’ bulma konusunda sorun yaşanıyor.

İnşaat Ustası 70, Mühendis 40 Bin

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre, Türkiye’de birçok grupta mavi yakalı çalışanlara verilen ücret beyaz yakalıyı geçti. Bunun temel sebebi, “Birine olan ihtiyacın diğerine olan ihtiyaca göre daha fazla olması” olarak açıklanıyor.

Şu an piyasadaki genel ücretlere bakıldığında, bir inşaatta çalışan usta günlük 2.000-2.500 TL yevmiye alıyor. Böylece ayda 60-70 bin lira kazanabiliyor. Aynı inşaatta çalışan bir mühendisin maaşı ise 30-40 bin lira düzeylerinde seyrediyor. Bazı özellikli işlerde ise ücret artışları çok daha yüksek. Örneğin inşaatta çalışacak ‘vinç operatörü’ bulmak artık çok zorlaştı. Bu yüzden vinç operatörlerinin aylık geliri 150 bin lirayı aştı. Deprem bölgesinde çalışan mavi yakalı grubun gelirlerinde bu seviyelerden çok daha yükseklere ulaşılabiliyor.