Erkek Çalışanlarına Regl Sancısı Deneyimleten Japon Firma

Japon telekomünikasyon şirketi erkek çalışanlarına yapay regl ağrısı deneyimleme fırsatı tanıdı. 

Suni regl ağrısı verilen erkek çalışan

Çalışanın Regl Dönemi

Şimdiye kadar (hatta birçok firmada halen) çalışanın regl dönemi göz ardı edildi. Ağrısı çokmuş, zor durumdaymış kimsenin umuru olmadı. Çalışana regl izni vermek ütopik ve tartışmalı bir konu oldu. Regl izni ne demek? Olur muydu ki hiç öyle şey?

İş yaşamında kadınlar fizyolojileri gereği hamilelikleri, lohusalıkları, annelik rolleri gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor ve çoğu zaman da bu sorunlarla kendileri baş etmek durumunda kalıyor. Bu konularla ilgili uygulamada olan iş yeri çözümleri maalesef pek çok kurumda hala yetersiz. Örneğin lohusalık dönemlerinde bebeğine süt götürebilmek için şirket tuvaletinde süt biriktiren anneler olduğunu biliyoruz. Bir kısmı da yaşadığı sorunlar ve ev-iş yaşam dengesizliği sebebiyle iş hayatından ayrılıyor.

Bir Japon telekomünikasyon firması kadınların regl dönemlerinde yaşadıklarıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla oldukça ilginç bir çalışma yaptı. Çalışmada erkek çalışanlara yapay regl sancısı deneyimletildi. 8 Mart 2024 tarihli indyturk.com haberine bakalım.

Yapay Regl Sancısı

Ağrı, kadınların regl dönemlerinde yaşadıkları kramp hissini uyandırmak için alt karın bölgesine yerleştirilen pedler aracılığıyla elektrik sinyalleri gönderen "perionoid" adlı cihaz aracılığıyla oluşturuldu.

Exeo grubun 26 yaşındaki çalışanı Masaya Shibasaki, deneyin videosunda acı içinde kıvranırken, "Acıyor. Aman Tanrım" diyor. "Ayakta duramıyorum" diyen bir başka çalışansa karnını tutarak gergin bir şekilde gülüyor.

Cihaz, Nara Kadın Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ve Osaka Heat Cool adlı girişim iş birliğinde geliştirildi.

Reuters'ın aktardığına göre Shibasaki, "Hareket edemiyordum. Ayakta duramayacak kadar ağrıyordu. Artık kadınların her ay bu ağrıyla mücadele ederken çalışmak zorunda olduklarını anlıyorum. Kadınların bunu nasıl yapabildiği gerçekten şaşırtıcı. Onlara gerçekten saygı duyuyorum” dedi.

Exeo, yüzde 90'ından fazlası erkek olan işgücünün, regl izni almak da dahil kadın meslektaşlarını daha fazla destekleyebileceği bir ortam yaratmak istediğini belirtti.

Exeo Halkla İlişkiler Sorumlusu Maki Ogura, "Bugün (regl sancısı) yaşayanların işyerlerine geri dönüp nasıl hissettiklerini anlatmalarını ve anlayışlarını yaymalarını umuyoruz" dedi.

Japonya'da şirketlerin yasal olarak kadınların regl izni kullanmalarına izin vermeleri gerekiyor. Ancak bu iznin ücretli olması gibi bir zorunluluk bulunmuyor ve yapılan anketler kadın çalışanların yaklaşık yarısının bu izni hiç kullanmadığını gösteriyor.

Tokyo merkezli danışmanlık firması Deloitte Tohmatsu Group'un yaptığı bir ankete göre, Japonya'daki kadınların yaklaşık yüzde 44'ü ciddi ağrıları olsa bile regl dönemlerinde hiç izin kullanmıyor. Ekim 2022'yle Ocak 2023 arasında 10 ülkede gerçekleştirilen bu ankete en az 5 bin kişi katıldı.

Sonuçlara göre, Japonya'da menopozla ilgili sağlık sorunları yaşayan katılımcıların yüzde 35'i ağrı veya semptomlar nasıl olursa olsun izin almadan çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

Mainichi Japan'ın aktardığına göre, Deloitte'un çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık müdürü Yumi Takahata şunları söyledi:

Menopoz ve regl ağrısı izninin bir sistem şeklinde "sadece var olması" yeterli değil. Şirketlerin bunu uygulamaya koyarken aynı zamanda işyeri ortamını ve kültürünü de iyileştirmesi gerek.