En İyi İşe Alım Yöntemi

En iyi işe alım yöntemi; firma koşulları, en düşük işe alım maliyeti, pratiklik ve doğru uygulanabilirlik göz önüne alınarak oluşturulmalıdır.

Hedefe yönelik işe alım

Emel hanım: İşe alımda kullanılan pek çok yöntem var. Bu yöntemlerden hangisi en iyisidir sizce?

Danışman: Doğru, işe alımda kullanılan pek çok araç var. En yaygın olanlarını başta mülakatlar olmak üzere, yetenek ve bilgi testleri, kişilik envanterleri, değerlendirme merkezleri, referans kontrolleri olarak sıralayabilirim. Sonrasında çok daha az kullanılan, geçerlilik ve güvenilirlik açısından da pek çok soru işareti barındıran, ülkemizde de pek uygulanmayan yöntemler olarak, grafoloji, astroloji gibi metotları sayabilirim. Hangi araç kullanılıyorsa o aracın profesyonel kullanılması gerekir. Hatalı seçme değerlendirmenin hazin sonu olabileceği unutulmamalı.

Emel hanım: Peki acaba bu saydıklarınızın arasında hangisi en iyisidir?

Danışman: Nasıl ki tek beden elbise herkese uymazsa, elbisenin kişinin bedenine oturması ve yakışması gerekirse, bütün firmalar için uygun olabilecek tek model en iyi işe alım yönteminden bahsetmek de doğru olmaz. Bu yüzden de soruyu ‘Bizim kurumumuz için en uygun yöntem hangisi’ olarak değiştirmek gerekir.

Emel hanım: Pekala o halde bizim firmamız için hangi yöntem en iyisidir? Mesela Sanerol firması ‘değerlendirme merkezi’ ile işe alım yapıyor ve çok isabetli seçimler yapıyor. Keşke biz de uygulayabilsek.

Danışman: Emel hanım, komşunun tavuğu komşuya kaz görünür misali bazen firmalar da kendi uygulamadıkları ama farklı bir firmanın uyguladığı seçme değerlendirme yöntemine ağzı sulanarak bakıyor. Bazen değerlendirme merkezlerine, bazen envanterlere, bazen testlere özeniyorlar. Gıptayla bakılan bu yöntemler, sizin firmanız için ne kadar uygun? Hangi açıdan baktığınızın farkında mısınız? Kimi zaman firmalar işe alacakları adaylar için aradıkları yetkinlikler için de aynı hatayı yapıyor. Yani kullanılmayacağı halde iş ilanına gereksiz yetkinlikler yazıp “süpermen aranıyor” kıvamında ilanlar yayınlanabiliyor.  

Emel hanım: İlk söylediğinizi biraz açar mısınız? 

Danışman: Tabii. Demek istiyorum ki ‘başka firmanın işini çok iyi gören bir yöntem sizin firmanız için maliyet, uygulanabilirlik, firma koşulları ve pratiklik açısından aynı faydayı yaratır mı’ diye bakmak lazım.

Emel hanım: Hımmm...

Danışman: En iyi işe alım yönteminden bahsetmek için öncelikle firmanızın koşulları (çalışan sayısı, içinde bulunduğunuz sektör, iş yapış biçimi, kültürü vb. faktörler), en düşük işe alım maliyeti (adaya verilen ücret değil, varsa aday seyahat masrafları, görüşmecinin konaklama ve seyahat masrafları, kaçırılan işin maliyeti, kırtasiye masrafları vb. faktörler), pratik olması (bölüm müdürleri dahil herkesin rahatlıkla uygulayabileceği bir yöntem olması), doğru uygulanabilmesi (kullanılan araç her ne ise eğitimini almış olarak doğru şekilde kullanılması) göz önüne alınmalıdır. 

Emel hanım: Anlıyorum.

Danışman: Tüm bunları dikkate alınarak kurumunuz için sağlıklı bir işe alım süreci kurgulayabilirsiniz.