Adidas Çalışanlarına Üç Ayda Bir Zam Yapıyor

Pek çok kurumda “Ara zam yapalım mı” tartışması sürerken adidas bu işi çoktan rutine bağlamış. Kurum, çalışanlarına üç ayda bir zam yapıyor, üstelik son iki yıldır.

Adidas

Adidas Türkiye’nin Çalışana Önceliği

Capital’e röportaj veren adidas Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü İrem Önal kurumun uygulamalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Önal’ın 12.01.2024 tarihli capital.com.tr sitesindeki açıklamaları şöyle:

“Genel sektör ortalaması ile kıyaslama yaptığımızda çalışan devir hızımızın ortalamanın altında olduğunu söyleyebiliriz. Bunun en önemli etkenleri ise çalışma süreleri, yan haklar, çeşitliliği ve kapsayıcılığı gözettiğimiz çalışma şartları olduğunu düşünüyoruz

Çalışanlarımızın beklentilerini karşılamak için ve onlara bu zor koşullarda destek olabilmek için, geçtiğimiz 2 yıl içerisinde her üç ayda bir tüm ücretleri enflasyon karşısında revize ederken bir yandan diğer önceliklere de stratejik yatırım yaparak bahsettiğiniz “refahlı yaşamak” adına şartları bütünsel iyileştirmeye çalıştık.”

Önal’ın tüm bahsettikleri en başta çalışanın güvenin kazanmak için ne kadar kıymetli. Hep söylerim; güvenin altını oymayın. Güven giderse her şey gider.

Adidas ile ilgili çarpıcı bir haber de webtekno.com sitesinde karşımıza çıkıyor. Sitenin 13.01.2024 tarihli haberi bakın ne diyor.

Adidas CEO’su Telefonunu 60 Bin Çalışanıyla Paylaştı

Bugüne kadar şirket CEO'larının kötü gidişi değiştirmek için radikal hamleler gerçekleştirdiklerini pek çok kez görmüştük. Elon Musk'ın Twitter'ı satın alır almaz gerçekleştirdiği değişiklikler, buna en bariz örnek olabilir. Ancak 2023'ün başında koltuğu devralan Adidas CEO'su Bjørn Gulden, şirketi değiştirmeden önce çalışanların şirkete bakış açısını değiştirmeye çalışmış. Hem de son derece ilginç bir yöntemle.

The Wall Street Journal tarafından aktarılan bilgilere göre Bjørn Gulden, kendisi göreve geldikten sonra Adidas'ın daha şeffaf bir şirket haline geleceğini kanıtlamak için bir toplantı sırasında cep telefonu numarasını Adidas'ın 60 bin çalışanıyla paylaştı. Peki Gulden, bu hamlesiyle nasıl bir sonuç elde etti?

Gulden tarafından yapılan açıklamaya göre kendisi göreve geldiğinde Adidas'ta bir "Bir şeyleri yapmamak için bahaneler üretme kültürü" vardı. Gulden, cep telefonu numarasını paylaştıktan sonra çalışanların kendisine haftada 200 mesaj attıklarını ve şirkette değişiklikler talep ettiklerini belirtti.

"Bazı insanlar benim deli olduğumu düşünüyor" diyen Gulden, buna karşın liderlerin iletişime açık kişiler olması gerektiğini savunuyor. 

İş dünyasında başarılı olmanın formülü üzerine kafa yoranlar, Adidas’ın çalışanına değerli hissettiren yaklaşımlarını dikkate alabilirler.  

Kurumların yetenek kazanımı / yönetimi ile ilgili ciddi yatırımlar yaptığını biliyoruz. Sessiz istifayı toplantılarla önlemeye çalışmak için uğraşanlar var. Oysa çalışana değer veren, açık iletişimi öne alan uygulamalar olduğu sürece problemler çözüm yoluna girmeye başlar.

Adidas’ın uygulamaları örnek olsun, ışık tutsun.