ABD'de Stajerlere En Çok Maaş Veren Şirketler

Binlerce kişiyi işten çıkarsa da teknoloji şirketleri stajerlere en yüksek maaş veren şirketler oldu. Amerika’da ayda 9 bin dolara kadar maaş ödemesi yapan var.

Stajer

Glasdoor’un Araştırması

Özellikle pandemiden sonra teknoloji şirketlerinin çoğunlukla işten çıkarma ya da kemer sıkma politikalarıyla gündeme geldiğini biliyoruz. Twitter, Meta, Microsoft gibi dünya devlerinin kıyım boyutunda işten çıkarma haberlerini üzülerek basından okuyoruz. Elbette teknoloji firmaları sadece bu olumsuz haberlerle anılmıyor. Örneğin çalışanları tükenmişlik hissi yaşamasın ve deşarj olsun diye bir hafta kafa izni veren firma haberini de okuduk. Teknoloji firmaları bu kez de stajerlere verdikleri yüksek maaşlarla isimlerinden söz ettiriyorlar.

27 Nisan 2023 tarihli sozcu.com.tr sitesinin haberi çalışanların işverenleri hakkındaki yorumlarını derleyen web sitesi Glasdoor’un bu konudaki araştırmasına yer veriyor. Yapılan sıralama, platformdaki mevcut ve eski ABD merkezli stajyerlerin Mart 2022’den Mart 2023’e kadar olan maaş raporlarına dayanıyor. Haber özetle şöyle;

Fintech firması Stripe Inc. ve video oyun geliştiricisi Roblox Corp., çoğunlukla üniversite öğrencilerine ve yeni mezunlara stajerlik gibi giriş seviyesindeki bir pozisyon için ayda ortalama 9 bin dolardan fazla maaş ödeyerek listenin ilk iki sırasında yer alıyor. Bu da neredeyse saatte yaklaşık 56 dolar ve yıllık da 108 bin dolar maaş demek.

Siteye aktarılan bilgilere göre; bu rakamlar, 2022’de bildirilen saatte ortalama kazanılan 25 doların iki katından fazla.

En Yüksek Stajer Maaşları

Meta aylık ortalama 8 bin 160 dolarlık maaşla beşinci sırada yer alıyor. Onu sırasıyla Amazon, Tik Tok, Adobe, Snap, Linkedin, Twitter, Uber takip ediyor. Microsoft listeye 25. Sırada giriyor.

Glasdoor’un baş ekonomisti Daniel Zhao raporun birçok şirketin stajerlere ödeme yaptığını ve bazılarının oldukça rekabetçi olduğunu vurguluyor.

Günümüz iş dünyasında yeni bir yetenek kazanmanın, elde tutmanın eskiye göre çok çok daha zor olduğunu biliyoruz. Kurumlar genç yetenekleri uzun vadeli elde tutmanın yollarını arıyor. Bu yüzden stajerlere ödenen ücretler oldukça manidar.

Biliyoruz ki Z kuşağının talepleri çalışma şeklini sarsıyor. Çok değil bundan beş yıl önce uzaktan çalışmak, haftada dört gün çalışmak kurumların çoğu için sadece bir ütopyaydı. Oysa bugün bir çok kurumun uzaktan veya hibrit çalışma düzenine geçtiğini biliyoruz. Haftada dört gün çalışmanın dünyada giderek yaygınlaştığına, uygulamanın Türkiye’de bile can bulduğuna tanık oluyoruz. Bildiğimiz gibi Türkiye’de ilk kez Aksa Akrilik haftada dört gün çalışmaya geçti.

İş hayatında pek çok şeyin yeniden yapılanmasının ışığında, kurumların stajer politikalarını da gözden geçirmelerinde fayda var. Önümüz yaz ve bir grup öğrencinin staj dönemi başlayacak; kimisi zorunlu, kimisi değil. Özellikle stajerlere yeteri kadar önem vermeyen kurumlar, bu rekabetçi ücret politikalarından bir mesaj çıkarırlar umarım.