2024 ve 2025’in Olası Popüler Meslekleri

Yaşanan yetenek kıtlığı ve yetenek göçü sonunda 2024 ve 2025’te yıldızı parlayan meslekler Ekonomist tarafından belirlendi.

Meslekler

Yetenek Açığı ve Meslekler

Pandemi döneminde değişen çalışma koşulları ile yetenek kıtlığı daha da arttı. ManpowerGroup’un hazırladığı Yetenek Açığı Raporuna göre yetenek açığı 2024’te yüzde 76’ya çıkacak. Bir de tabii yaşamın her alanına yavaş yavaş nüfuz eden yapay zeka gerçeği var. “Yapay zekanın en çok etkileyeceği meslek hangisi” sorusunun cevabını çıkan haberlerden biliyoruz. Buna ilave olarak yapay zeka 2030’a kadar 4 mesleği ele geçirecek haberini de hatırlayalım.

15.01.2024 tarihli ekonomist.com.tr sitesi “2024 ve 2025 yılının en popüler meslekleri hangileri olacak” sorusuna yanıt verdi. Habere birlikte bakalım:

En Çok Talep Gören Meslekler

Ekonomist'in araştırmasına göre yazılım geliştiricileri, hemşireler, medikal ve sağlık servisleri müdürleri, asistan hekimler, bilgi güvenliği analistleri, fizik tedavi uzmanları, finans müdürleri, bilgi işlem müdürleri ve web geliştiricileri gibi alanlarındaki uzmanlıklar halihazırda en çok talep gören meslekler arasında öne çıkıyor. 2024 ve 2025 yıllarının gözde meslekleri arasında ise şu meslekler yer alacak:

  1. Bilgisayar sistemleri analisti
  2. Veri bilimcisi
  3. Yapay zeka uzmanı
  4. Siber güvenlik uzmanı
  5. Dijital pazarlama uzmanı
  6. Sağlık teknolojileri uzmanı
  7. Enerji uzmanı
  8. Robotik uzmanı
  9. Çevre uzmanı
  10. Siber güvenlik yöneticisi
  11. Zanaatkarlara da talep artacak

Yine 2023’te şirketler için en büyük sıkıntılardan biri, yönetim seviyesinden ziyade mavi yaka çalışanları bulmakta yaşandı. Boyden Türkiye Ülke Lideri Murat Ergene, “Öyle ki bazı alanlarda mavi yaka maaşları, müdür maaşlarına yaklaştı. Nitekim bu gelişme aynı zamanda ülkemizdeki yetenek kıtlığını ifade eden önemli göstergelerden biri oldu” diyor.

Diğer taraftan Egon Zehnder Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere, yine 2024 yılı içinde üniversite mezunlarından ziyade, mesleki eğitim almış, eğitimli zanaatkarlara, meslek okulu ve yüksek okul mezunlarına yönelik talebin de artacağını öngörüyor.

Listede sıralanan özellikle teknoloji ile ilgili meslekler Mark Zuckerberg’in geleceğin iş alanları tahminini doğrular nitelikte.