Adayların Sosyal Medya Görüntüleri

Büyük organizasyonlardaki karar vericilerin dörtte üçünden fazlası adayların sosyal medya görüntülerini kontrol ediyor.

İş başvurusu yapanların sosyal medya görüntüleri

Hangisi Doğru?

Adayların sosyal medya görüntülerinin kontrol edilmesi, işe alım yapanları ikiye böldü; 'evet kontrol edilmeli' diyenler bir grup, 'hayır kontrol edilmemeli' diyenler bir grup. Bir yandan da bu durumun cinsiyet ayrımcılığına yol açmamasına dikkat edilmeli tabii.

“Evet kontrol edilmeli ve ben de ediyorum” diyenler bu durumun aday hakkında bir çeşit bilgi toplama olduğunu, şirkete alacakları kişinin dış dünya ile ilişkisini öğrenmenin hiçbir yanlış tarafı olmadığını, hem zaten adayın kendi rızasıyla herkes görsün diye yaptığı paylaşımlar olduğuna göre gizli saklı bir mevzu olmadığını ileri sürüyorlar. Abartıp buna en iyi işe alım yöntemi diyenler bile var. Hatta özgeçmişe bakmadan adayın görüntülerini kontrol edenler var. Zaten özgeçmiş incelemeyi bilmeyen işe alım yapmasın.

Öte yandan “Hayır kontrol edilmemeli ve ben de etmiyorum” diyenler, sosyal medyanın aday hakkında işle ilgili bir bilgi toplama alanı olmadığını vurguluyor. Bunu yapmanın gereksiz yere adayın özel hayatına dair bilgi edinmekten başka bir işe yaramadığını ve dolayısıyla zaman kaybı yarattığını ileri sürüyor.

Biri Bizi Gözetliyor

Her iki grup fikrini savunadursun, Georgi Gyton, YouGov’un açıkladığı verilere göre bir yazı kaleme almış Nisan 2017 tarihli People Management dergisinde. Yazıya göre büyük organizasyonlardaki karar vericilerin dörtte üçünden fazlası adayların sosyal medya görüntülerini kontrol ediyor. Küçük ölçekli organizasyonların yarıdan fazlası, orta ölçekli firmaların da %71’i adayların sosyal medya hesaplarına baktıklarını bildirdi.

YouGov’dan Rudy Soopraven her beş işverenden birinin, adayları online aktiviteleri yüzünden geri çevirdiklerini belirtiyor.

Bizdeki oranların da üç aşağı, beş yukarı aynı olacağını düşünüyorum. 

Sonuç olarak adayların ister umurunda olsun, isterse olmasın sosyal medya hesapları başvurdukları kurum tarafından bilgi toplama amacıyla çoğunlukla inceleniyor. Bu noktada kurumların titizlikle üzerinde durmaları gereken konu; herhangi bir haksızlığa neden olmamaları ve özellikle, ayrımcılık yapmamalarıdır.