Kurumlar Esnek Çalışma Fırsatı Yaratıyor mu?

Organizasyonların “esnek çalışma” imkanı yaratabilmeleri güven duygusunu besler ve fırsat eşitliği yaratmaya destek olur.

Esnek çalışma

Esnek Çalışmadan Ne Anlıyoruz?

Esnek çalışma kavramına ne yazık ki bir hayli yabancıyız. Esnek çalışma saatleri denildi mi bu ülkede bizim anladığımız çalışanı iş günleri ve iş saatleri dışında, tatil günlerinde ve hatta mümkünse evden çalışmak durumunda da posası çıkana kadar çalıştırmaktır. Esneklik bizim için çalışma saatlerini esnetip uzatmaktır. İş ilanlarımızın da favori ibaresidir “esnek çalışma saatlerine uyum.”

Oysa kavram bizim ülkemizde birçok Avrupa ülkesi ve Amerika’da kullanıldığından bir hayli farklı kullanılıyor. “Esnek çalışma” (flexible working) kavramı çalışana kendi uygun olduğu veya istediği saatte çalışma imkanı veren alternatif bir çalışma şeklidir. Eğitim düzeyi ve yetkinlikleri işin gereklilikleriyle örtüşen ve fakat organizasyonun belirlediği standart çalışma saatlerini tahsis edemeyecek olanlar için harika bir çözümdür.

Kurumun çalışanına esnek çalışma imkanı sunmaması da bir çeşit fırsat eksikliğidir ve biliyoruz ki fırsat eksikliği çalışanı işinden ayırır. People Management dergisi 12 Ocak 2016 tarihli sayısında bu konuyla ilgili Joseph Rowntree Foundation (JRF) tarafından yapılan bir araştırmaya yer veriyor. Araştırma, adaylara esnek çalışma fırsatı önermede başarısız olan işverenlerin yüksek kalitedeki çalışanların büyük oranını kaçırdıklarına dair uyarıda bulunuyor.

Ebeveynler, yaşlılar ve engellilerle yapılan çalışma, bu grubun sadece %6.2lik kısmının esnek çalışma fırsatı sunan kaliteli iş ilanları bulabildiğini belirtiyor. Araştırmanın bir Avrupa ülkesinde yapıldığı da hesaba katılırsa, Türkiye’de bu oran ne olur merak ediyorum.

JRF analizinin başında bulunan Helen Barnard tam zamanlı olduğu ve esnek olmadığı için iş başvurusunda bulunmayan birçok kişinin olduğunu, doğru adaylar için esnekliğe açık işlerin ilanı verildiğinde yeterliliklerini ve adanmışlıklarını getirebilecek bir insan havuzu olduğundan bahsediyor.

Yetkinlikleri doğrultusunda yarı zamanlı iş bulamadığı için çalışamayan kaç kişi bekliyor?

Yarı Zamanlı Çalışan Daha Az Kazanıyor

JRF’nin bir başka bulgusu ise yarı zamanlı çalışanlara daha az ödeme yapıldığı. Yani yarı zamanlı çalışanlar tam zamanlı çalışanlara göre saat bazında daha az para kazanıyor.

Barnard, işverenlerin en azından esneklik konusunu gündeme getirebilmek için iş ilanlarına “esnekliğe açık” ibaresinin konmasını, ilanlardaki bu ilavenin esnek iş taahhüdü olmadığını, sadece konuyu konuşulabilir yaptığını belirtiyor.

Organizasyonların “esnek çalışma” imkanı yaratabilmeleri kurum içindeki güven duygusunu besleyeceği gibi, fırsat eşitliği yaratma konusuna da destektir.

Farklı çalışma koşullarına kapılarını açıp, ahenkli rengarenk bir mozaik oluşturan organizasyonlar fark yaratma yolunda da ciddi bir adım atmış olur.