İşe Alıştırma Eğitimi Kimler İçin?

İşe yeni başlamış müdürlerin işe alıştırma eğitimine ihtiyacı yok mu? Peki ya üst düzey yöneticilerin? 

İşe alıştırma eğitimi

Yeni İşe Başlamak

Yeni işe başlamak; yeni ortama girmek, yeni insanlarla tanışmak ve onlarla iş yapmak, yeni sistemler kullanmak, yeni bir kurum kültüründe çalışmak, belki yeni bir sektöre girmek gibi pek çok yenilik barındırdığı için kaygıyı da beraberinde getirir. Kolay iş değil tüm bu yeniliklere hızlıca uyum sağlayıp, üstüne üstlük yüksek performans sergilemek.

İşe alıştırma eğitimleri sıklıkla göz ardı edilir. Özellikle de işe alınan aday iyi bir adaysa gerisi düşünülmez. Hatta bırakın işe alıştırma eğitimlerini, yeni başlayan çalışan için hoş geldin yazısı yayınlamayan, basit bir “tanıştığımıza memnun oldum” tokalaşması ile iş başı yaptıran kurumlar var ne yazık ki.

Kimler İçin?

Nedense uyum sürecini hızlandıran “işe alıştırma eğitimleri” yöneticiler için değil de çalışanlar, hatta daha çok yeni mezunlar için düşünülüp planlanır.

İşe yeni başlamış müdürlerin işe alıştırma eğitimine ihtiyacı yok mu? Peki ya üst düzey yöneticilerin? Mesela bir genel müdür yardımcısı veya genel müdürün, bir direktörün, bir CEO’nun işe alıştırma eğitimine ihtiyacı olmaz mı? Elbette olur.

İşe yeni başlayan müdürün gerginlik yaşamadığı mı sanılıyor? Üst düzey yöneticinin yeni işine başlarken kaygısı olmadığı mı düşünülüyor?

Dozu farklı olsa da işe başlayan kişi heyecan ve kaygı taşır; ama az ama çok. Endişe seviyesi yok denecek kadar az olsa bile, yeni bir iş yapış biçimine uyum sağlamak söz konusudur. Kişilerin yeni ortamlarına uyumlarını hızlandırmak, verimi artırabilmek amacı ile işe alıştırma eğitimlerinin aksamadan uygulanması gerekir.

İşe alıştırma eğitim programları: 

  • Tam zamanlı ve yarım zamanlı tüm kademe çalışanlar
  • Stajyerler
  • Geçici çalışanlar
  • Firmada olmayıp uzaktan çalışanlar
  • Kariyer molası vermiş olanlar
  • Firmada uzun süre kariyerine ara vermiş olanlar

içindir. Yani kısaca bu eğitimler kurumdaki herkes içindir.

Aynı kurum içinde bölüm değiştirenlerin, yönetici olarak terfi edenlerin de uyum ihtiyaçları atlanmamalıdır. Eğitimler her pozisyonun kendi ihtiyacına uygun tasarlanmalıdır.