İntiharın Arkasında Mobbing mi Var?

İntihar eden doktorla birlikte ağır çalışma koşulları ve mobbing yine gündeme geldi.

İntihar eden doktor

Doktorun İntiharı

19.02.2021 tarihli haberturk.com sitesinin haberine göre Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli asistan doktor Mustafa Yalçın, ardında bir mektup bırakarak hayatına son verdi. Dr. Mustafa Yalçın’ın intiharına ilişkin soruşturma sürerken kendisine mobbing uygulandığı iddiaları da gündeme geldi. Dr. Yalçın’ın hayatını kaybetmesi üzerine yeniden intern ve asistan hekimlerin ağır çalışma şartları üzerinde duruluyor.

Olayın mobbing yüzünden olup olmadığı henüz netlik kazanmamakla birlikte asistan hekimlerin ağır koşullarda çalıştığı bilinen bir gerçek. İster sağlık sektöründe ister farklı sektörlerde olsun ağır çalışma koşulları çalışanlar üzerinde bin bir sıkıntı doğuruyor.

Kısa Vadeli Çözüm

Kısa vadede işler yürür gibi veya gün kurtarılır gibi görünse de ağır çalışma koşulları yüzünden gerek işin içeriğinde gerekse kişi üzerinde ciddi sıkıntılar oluşuyor. Kişi iş yükü nedeniyle dikkat dağınıklığı yaşayabileceği için hata yapma olasılığı artıyor.

Ağırlaşan iş yükü bazı çalışanlar için rutin haline geldi. Oysa bu temponun ölümle bile sonuçlanabileceğini Yoğun Çalışma Temposu başlıklı yazıdan da biliyoruz. İş ölüm noktasına gelmese bile ofiste baskı ortamının kişide ruhsal ve fiziksel çeşitli sıkıntılara yol açtığını biliyoruz. Tüm bunların üstüne çalışanın, iş arkadaşları veya yöneticisi tarafından kasten işten soğutulmaya çalışılması olaya tuz biber ekiyor.

İnsanı insan olmaktan uzaklaştıran, mesleğinden hatta hayattan soğutan çalışma koşulları revize edilmeli. İş yerlerinde bezdiri uygulayan kişiler tespit edilip gerekli yönetsel önlemler alınmalı.

Çok çalışmakla, iş yükü altında ezilmek arasındaki farkı anlayabilmek ümidiyle.