Girişimcilik Yolunda Başarı Nasıl Gelir? - II

StartersHub kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi, İnsan Kaynakları firması Hugent’ın kurucu ortağı, Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi, Boğaziçi Ventures CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Barış Özistek ile yapılan röportajın ikinci bölümü.

Boğaziçi Ventures CEO'su Barış Özistek

- Girişimci olmak isteyerek yola çıkanların başarı oranı nedir? Sence neler bu yolda başarısızlığı getiriyor?

Bu soruya net bir yanıt zor. Girişimlerin başarı oranı dersek %5’in altındadır. Fakat doğru profildeki bilinçli girişimcilerin başarı oranı dersek %25 – 50 aralığındadır diyebilirim. Başarıyı da tanımlamak lazım. Şirketini büyük değerlemelere getirip, çok zengin olmak da başarıdır. Sürdürülebilir bir girişim ile her ay çalışanlarına düzgün maaş ödeyen, ortaklarına yıllık düzenli temettü dağıtan, kurucusunun çok zengin olmasa da konforlu bir hayat yaşamasını sağlayan girişim de başarıdır.

Kendini geliştirmeyen, sürekli öğrenmeyen, açık fikirli olmayan, çok çalışmayan, hırslı, cesaretli ve tutkulu olmayan girişimciler genelde başarısız oluyor.

- Z kuşağı ile ilgili çarpıcı araştırmalar var. Mesela Z kuşağı 40’lı yaşlarında emeklilik planlıyor. Yapılan araştırmalardan Z kuşağı kadınlarının yüzde 88’inin girişimci olmak istediğini de öğreniyoruz. Bu kuşağın genç ve daha az tecrübeli olduğunu göz önüne alarak girişimcilikte tecrübenin önemini sormak istiyorum. Girişimcilikte tecrübe ne kadar önemli?

Çok önemli. Z kuşağı eğer girişimciliğe kısa yoldan para kazanmak olarak bakıyorsa büyük bir yanlış içinde. Tecrübe çok çalışarak gelen bir şey. Yılların geçmesine gerek yok ama ilişkiler kurmak için her yemeğini farklı kişilerle yiyorsan, her yeni çıkan teknolojiyi deneyip, araştırma raporlarını okuyorsan, finanstan insan kaynaklarına, dijital pazarlamadan ürün yönetimine kendini sürekli geliştiriyorsan 3 senede de tecrübe sahibi olabilirsin.

- Başarılı girişimciler olarak Türkiye’den ve dünyadan kimleri sayabilirsin? Bu kişiler neleri doğru yaptılar?

Aslında sosyal medyada ya da dijital haber kanallarında bahsi geçen tüm isimler başarılı girişimciler. Buralarda adı geçmeyen de çok fazla başarılı girişimci var, herkes medyada tanınır, bilinir olmak zorunda değil.

Hepsinin ortak noktası, yaptıkları işte çok iyi olmaları ve odaklanmaları. Örneğin, Kahve falı uygulamasına dışarıdan baktığınızda kolay geliyordur ve inanın yüzlerce kopyası çıkmıştır. Ama pazar liderinin farklı yaptığı, çok çok iyi bildiği öyle noktalar vardır ki geçemezsiniz. Yemek Sepeti’ne de onlarca rakip çıktı. Herkes kolay sandı, “yaparım” dedi. Biz oyun şirketinde başarılı olduğumuzda çok müteahhit oyun işine girdi, başarılı olanı hatırlamıyorum. Dışardan kolay görünüyor ama bir işi çok iyi yapmakla fikir güzelmiş bizde yapalım demek arasında çok fark oluyor.

- Boğaziçi Ventures olarak yaptığınız yatırımlarda, girişimcilerde neleri dikkate alıyorsunuz?

Bir girişimin başarılı olması için kritik tüm yetkinliklerin kurucularda olmasını bekliyoruz. Kurucuların etkileyici derecede bilgili, işine hakim, odaklı, tutkulu ve çalışkan olduklarını görmek istiyoruz.

Mutlaka baktığımız bir diğer nokta yaratıcı ve yıkıcı inovasyon. Teknoloji ya da iş modeli inovasyonu mutlaka olmalı, başarılı olduğunda tek bir ülkeye bağlı kalmadan ölçeklenebilmeli.

- Girişimci olmak isteyenlere neler önerirsin?

Girişimci olmak için değil, gerçekten inandıkları, tutkulu oldukları bir konu olduğunda girişimciliğe adım atsınlar. Tercihen ortaklık yapsınlar ama yine ortak olsun diye değil, bir ömür birlikte geçirecekleri yetkin insanlarla birliktelik yapsınlar. Öğrenmeye, kendilerini geliştirmeye çok vakit ayırsınlar. Girişimcilik uzun bir maraton, hazır oldukları zaman yola çıksınlar ve bilsinler ki başarı çok çabuk gelmeyebilir. Sabırla, inatla çalışmaya devam etsinler.

- Yanıtların ve zaman ayırdığın için çok teşekkür ederim.