Elon Musk kendisine yalan söyleyenleri anlamak için kullandığı favori iş görüşmesi sorusunu açıkladı.
İş Görüşmesi Yetkinlikleri
Mülakat yapan kişilerin bu konuda mutlaka yetkin olması gerekir. Çünkü mülakat ustalık ister. Kendi işinde çok iyi olan bir çalışanın çok iyi mülakat yaptığını varsaymak büyük bir yanılgı olur. Bu konuda en zorlayıcı olan da mülakat eğitimine direnen müdürler sanırım. Örneğin yılların satış müdürü olmakla övünen kişi majör mülakat hataları yapabiliyor. Kendini “pazarlama gurusu” olarak tanımlayan üst düzey yönetici iş görüşmesinde olmadık sorular sorabiliyor. Bu durumlarda acilen bir mülakat eğitimine ihtiyaç vardır. Elbette doğru olan iş bu noktaya gelmeden harekete geçmek. Mülakat eğitimi bölüm ve unvan fark etmeksizin, kurum içinde mülakat yapan herkesi kapsamalıdır.
Aslında mülakatın öncesinde işe özgeçmiş okur yazarlığından başlamak gerekir. Özgeçmiş incelemeyi bilmeyen işe alım yapmasın. Bu aşamadan sonra mülakatın her bir safhası görüşme yapan kişiler tarafından profesyonelce ele alınmalı. Mülakatta not alırken nelere dikkat edileceğinden tutun, sorulacak sorulara, davranışlara kadar her husus dikkatle ele alınmalı.
Açıklamalarıyla sık sık gündem olan Elon Musk’ın iş görüşmelerinde sorduğu sorulara 04.06.2020 tarihli ntv.com.tr haberiyle bakalım.
Elon Musk’ın Sevdiği Mülakat Soruları
Elon Musk’ın iş görüşmesine gelen adaylara sormayı sevdiği bilmece şu:
"Dünya’nın yüzeyinde duruyorsun. Bir mil güneye, bir mil batıya, bir mil kuzeye yürüdün ve başladığın noktaya geri dönmüş oldun. Sen neredesin?"
Kuzey kutup noktasında olduğunuzda Dünya'nın küresel şeklinden dolayı bir mil güneye, bir mil de batıya yürüdüğünüzde kuzey kutup noktasına hala bir mil uzaklıkta olursunuz. Yani başladığınız noktaya geri dönersiniz.
Devlet destekli kurumlar ile rekabet eden özel uzay şirketi SpaceX’te çalışmak pek çok kişinin hayali. Peki SpaceX'te çalışmak için cevaplamanız gereken soruları biliyor musunuz?
İşte SpaceX'in iş başvurularında stajyer ve çalışan adaylarına sorduğu sorular:
1- Kompozit nedir?
2- 32 bitlik bir sistemde bir tamsayının boyutu nedir?
3- Diyelim ki değişkenini 2 olarak belirlediğiniz bir 'Var' değeri olsun. İlk satıra 'var++' yazdığınızda karşınıza ne çıkar? Bir sonraki satıra '++var' yazarsanız ne görürsünüz? 'Var' son değeri ne olur?
4- Null Pointer nedir?
5- Çok büyük, ağır ve çok çok hızlı hareket eden bir nesneyi nasıl güvenli bir şekilde yavaşlatırsın?
6- Bir elektrik kablosunu, yukarıdan düşen keskin ve sivri nesneden korumak için nasıl tasarlarsın?
7- Bir ucundan duvara sabitlenmiş ve yere paralel duran bir kiriş düşün. Kütlesi=m ve uzunluğu=L şeklinde ifade edilsin. Bu kiriş bir kuvvet uygulayan yüke=w maruz kalırsa, L/4 uzunluğundaki momentum değeri kaç olur?
8- Titreyen bir yüzeye son derece hassas bir malzemeyi nasıl yerleştirirsin?
9- Rakamlardan oluşan bağlantılı bir listedeki bir döngüyü nasıl bulursun?
10- Diziler ve yığınlarla ilgili pek çok veri yapısı bulunuyor. Neden hepsini tek bir kişi yapamıyor?
11- Bir tarafından duvara bağlı kiriş düşün, diğer tarafı serbest olsun. Eğer bir kuvvet uygulanırsa bu kiriş neresinden kırılır ve kıran gücü belirlemek için neye ihtiyacın olur?
12- Bir bakır parçaya dokunan bir nikel parçasına yüksek akım uyguladığında ne olur?
13- Yalnızca 'pop' ve 'push' yöntemlerini kullanarak bir yığını nasıl tersine çevirsin?
14- Sıvı yakıtlı itici roket motoru için gereken, hızlı bir yakıt doldurma sisteminde kullanılacak borunun tasarım sürecini açıkla. Akışkan basıncı hesaplamaları ve yapısal hususlar için eldeki en uygun denklemleri kullandığından emin ol.
15- Uzaydaki herhangi bir şeyin sıcaklığını nasıl ayarlarsın? Ana sınırlayıcı faktör nedir?
16- SpaceX'e başvuran diğer mühendislerden farklı olmanı sağlayan şey nedir?
Yalanı Tespit Etmek İçin Sorduğu Soru
15.08.2024 tarihli sozcu.com.tr sitesinden Elon Musk’ın, kendisine yalan söyleyenleri tespit etmek için kullandığı soruyu öğreniyoruz. Habere bakalım:
53 yaşındaki milyarder girişimci, 2017 Dünya Hükümet Zirvesi sırasında gelen tüm iş başvurularına, "Üzerinde çalıştığınız en zor problemlerden bazılarını ve bunları nasıl çözdüğünüzü bana anlatın" diye sorduğunu söyledi.
Musk, sorunun dürüst olmayan adayları eleyebileceğine inanıyor ve bu da "Asimetrik Bilgi Yönetimi (AIM)" ile kanıtlanıyor. AIM yaklaşımı, "yalancıları değil, doğruyu söyleyenleri bilgi vermeye teşvik ederek sözlü yalan tespitini artırıyor" şeklinde açıklanıyor.
Aralık 2020'de Bellek ve Bilişsellik Uygulamalı Araştırma Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, iş görüşmesinde yalan söyleyenleri tespit etmenin birkaç yolu var.
Bir aday Musk'ın sorusuna detaylı bir cevap verirse, daha belirsiz bir cevap veren birinin aksine, gerçeği söyleme olasılığı daha yüksek kabul ediliyor.
Küçük Detaylar Önem Taşıyor
Konuyla ilgili araştırma yapan Cody Porter, "Küçük detaylar adli soruşturmaların can damarıdır ve araştırmacılara kontrol edebilecekleri gerçekler ve sorgulayabilecekleri tanıklar sağlayabilir" diye yazdı.
Yalancılar, "suçluluklarını gizlemek" için çok az ayrıntı verecekler veya hiç ayrıntı vermeyecekler; bu da AIM yöntemi tanıtıldığında stratejik olarak bilgiyi saklamak olarak algılanabilir.
Ported, "Burada varsayımları, daha fazla bilgi sağlamanın araştırmacının yalanlarını tespit etmesini kolaylaştıracağı yönünde, bu nedenle daha az bilgi veriyorlar" diye ekledi.
Musk, başvuranları elemek için AIM yöntemini kullansa da, "olağanüstü yetenek kanıtı" taşıyan çalışanlar arıyor.
Porter bununla ilgili olarak, "Eğer olağanüstü bir başarı geçmişi varsa, bunun gelecekte de devam etmesi muhtemeldir" dedi.