Çalışanın İş Yerinde Sosyalleşmesi Mecburi mi?

Öğle yemeğine birlikte gitmek, iş çıkışında hep birlikte bir yerlere gidip vakit geçirmek kulağa hoş geliyor. Peki ya çalışan tüm bunları reddederse?

İş ortamında sosyalleşmek istemeyen çalışan

İş Yerinde Sosyalleşme

Başarılı yönetimler işe yeni başlayan çalışanın uyumu kapsamında planlı “işe alıştırma eğitimleri” düzenler. Çoğunlukla atlanan bu konu pandemi döneminde biraz daha sıkıntı yaratmaya başlamıştı. Yeni işine evden başlayanların uyumu acemi yönetimler tarafından gözden kaçırılmıştı.

İşe başladıktan bir süre sonra her şey yolundaysa artık çalışan yeni kurumuna yavaş yavaş uyum sağlar. Bundan sonra doğal kişisel ilişkiler başlar; öğle yemeğine birlikte gidilir, iş çıkışlarında hep birlikte bir yerlere gidip bir şeyler içilir. Hafta sonu buluşmaları, hatta bazen ailece görüşmeler ve birlikte tatil planları.

Peki ya çalışan tüm bunları reddederse? Kendisinden beklenen işi yapıp iş yerinde kendi kendine olmayı tercih eden çalışanı nasıl değerlendirirsiniz? Asosyal? Sıkıcı? Sorunlu? Uyumsuz? Ya da sadece olmak istediği gibi. İş yerinde psikolojik güvenlik ve saygı kültürü oluşturabilmenin içine çalışanın bu tercihine saygı durmak girer mi ne dersiniz?  

Konuyla ilgili Fransa’da bir çalışan arkadaşlarıyla sosyalleşmeyi reddediyor ve bu sebepten işten çıkarılıyor.

Çalışanın Sıkıcı Olma Hakkı

25 Kasım 2022 tarihli sozcu.com.tr sitesinden çalışanın iş yerinde sıkıcı olma hakkı olduğu ile ilgili Fransız mahkemesinden emsal karar çıktığını öğreniyoruz. Haber şöyle:

Fransa’da bir çalışan, “sıkıcı” olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldığını söyleyerek açtığı davayı kazandı. Paris’te görülen davada mahkeme, işverenin meslektaşlarıyla sosyalleşmediği ve dışarı çıkmadığı için çalışanı işten çıkarma kararını haksız buldu. Çalışanın iş yerinde “sıkıcı biri olma hakkı olduğuna” hükmeden mahkeme, çalışanlarını mesai sonrası dışarıda birlikte sosyalleşmeye teşvik eden danışmanlık şirketinin bu politikasının çalışan haklarına aykırı olduğunu belirtti.

İsmi açıklanmayan çalışanın, ekibi kaynaşma etkinliklerine katılmak istemediği için işten çıkarılmasının, iş kanunlarına aykırı olduğuna karar verildi. Hakim, çalışanın şirketin kurallarını eleştirme hakkı bulunduğunu ve şirketin mesai dışı etkinliklerine katılmaya zorlanamayacağını bildirerek şirketin davacıya 3 bin euro tazminat ödemesine hükmetti.

İngiliz basınına göre iş arkadaşları tarafından “çok sıkıcı” olmakla suçlanan erkek çalışan, 2015’te “profesyonel yetersizlik” gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. Çalışan şirketten 450 bin euro daha tazminat talep ediyor.