Yarım Günü Ücretli İzin Verememek

Sadece yarım günü ücretli izin vermekten kaçındığı için, çalışanın dokuz günlük bayram tatiline çıkmasını baltalayan yönetim zihniyeti kuruma ne kazandırıyor sizce?

Üzgün çalışan

Arife Günü Yarım Gün Çalışmak

Malum bugün arife. Dokuz günlük bayram için bir yerlere gidenler çoktan gitti. Bir kısım da bugün ve yarın gidecek. Bugün ve yarın yola çıkacaklar Pazartesi çalışmak durumunda kalanlar.

Arife gününü yarım gün ücretli izin olarak vermekten imtina eden, sineğin yağını hesaplayan, çalışanı yarım gün daha çalıştırmayı (hem de dokuz günlük olabilecek bayram tatilini baltalarcasına) kar sayan yönetim anlayışı bilsin ki bu bir kar değil. Kısa vadede kazanç sağlıyormuş gibi görünen ama uzun vadede çalışanların aidiyet, motivasyon ve bağlılık anlamında birçok duygu ve değerini zedeleyen bir durum. Oysa çalışanı gerçekten kaynak olarak görmek ve yönetim politikalarını ona göre şekillendirmek gerekmez mi?

Biliyoruz ki ödüllendirme bağlı çalışanların ortak özellikleri arasında. Çalışana bu yarım günü vermekten ala ödül mü olur? Bu küçük fırsatları değerlendirmeyip, sonra da neden mutsuz çalışıyoruz diye araştırma üstüne araştırma yapılıyor. Yönetsel körlük bu olsa gerek.

Çalışan bu yarım gün boyunca ne yapacak, aklı nerede olacak hadi şöyle bir fikir yürütelim; bayram tebrik e postaları gönderecek, WhatsApp’tan bayram kutlamaları yapacak, sağa sola kutlama telefonları açacak, yola çıkacaksa aklı yol hazırlıklarında ve son alışverişlerinde olacak. Tabii çalışacak da, ama tüm bunların arasında.

Farklı Bir Yaklaşım

Diyebilirsiniz ki “iyi de idari tatil, resmi tatil değil”. Evet doğru, ancak kurum olarak siz farklı bir yönetsel yaklaşım sergileyebilirsiniz; arada kalmış bu yarım günü çalışana ücretli izin olarak hediye edebilirsiniz.

Bunu yaptığınızda olacakları da yazayım; uzun vadede kazandırdıklarıyla ilgili ilk akla gelenlere bakalım; çalışan kendisini değerli hissedecek, dolayısıyla memnuniyeti ve bağlılığı artacak. Olumlu çalışan deneyimi yaratılmış olacak. Kurum içinde aidiyet duygusu artacak. Evet o gün tüm çalışmalar durduğu için kurum için olumsuz bir tablo gibi gözükebilir ama uzun vadedeki kazandırdıkları buna değmez mi?

Yani yarım gün verirsiniz, karşılığında güven, sadakat, memnuniyet, daha iyi ürün ve hizmet kalitesi alırsınız. Değmez mi?