Dört Gün Çalışma Üç Gün Tatil

Pandemi dolayısıyla “haftada dört gün çalışma üç gün tatil” uygulamasını resmi olarak planına alan ülkeler var.

Haftada 4 gün çalışma düzeni

Haftalık Çalışma Günlerini Kısaltma

Geçtiğimiz ay medya kaynaklarından öğrendiğimize göre İspanya’da bir süredir tartışılmakta olan “4 günlük hafta” uygulamasının sonbaharda hayata geçmesi bekleniyor. Bu gelişme tüm dünyada heyecan yarattı. Uygulamanın savunucuları çalışan verimliliğinden psikolojisine kadar her şeyin olumlu etkileneceğini düşünüyor.

bbc.com Türkçe haber sitesine göre 200 kadar şirketle başlanması planlanan uygulamanın hayata geçirilmesi Mas Pais partisi tarafından gündeme getirilmişti. Ancak İspanya’da bazı işverenler öneriye karşı çıkıyor hatta bunun çılgınlık olacağını söylüyor.

Mas Pais’in önerisi, asgari riskle, azaltılmış mesai uygulamasını deneyeceği üç yıla yayılacak 50 milyon euroluk bir projeye dayanıyor.

Japonya’da da Gündemde

İspanya’daki bu tartışmalar devam ederken Japonya’da da aynı konu gündeme geldi.

10 Nisan 2021 tarihli tr.sputniknews.com haberine göre Japonya’da Kabine Genel Sekreteri Katsunobu Kato, hükümetin vatandaşların yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan haftada 4 günlük çalışma düzeni getirmeyi planladığını açıkladı. Kato, plan kapsamında çalışanların izin yapacakları üç günü kendilerinin belirleyebileceklerini söyledi.

Kato, haftada üç gün tatilin çocuk bakımı, yaşlı akrabalara bakma veya hastalıklarla mücadele konusunda çalışanları rahatlamasının yanı sıra onları seyahat etmek için de motive edeceğini ve bunun ülkenin turizmi açısından da önemli olduğunu belirtti.

2019 yılında bu konuda Japonya Microsoft’un cesur adım attığını ve haftalık üç günlük izin uygulamasıyla verimliliği % 40 artırdığını biliyoruz.

İş hayatı hiçbir zaman amaçsız koşu haline gelmemeli. Eski alışkanlıklar çalışma biçimleri körü körüne sürdürülmemeli. Ne yazık ki bugün hala bazı kurumlarda “Verimli mi, maliyet yaratıyor mu, başka bir yol olabilir mi” diye sorgulanmadan Cumartesi yarım gün çalışma sistemi uygulanıyor. Kurum içinde amaçsızca statükoyu koruma çabasının organizasyona, departmana ve çalışanlara hiçbir faydası yoktur.

Şimdilik İspanya ve Japonya’da tartışılan “haftalık dört gün çalışma üç gün izin” uygulaması bakalım dünyada ve ülkemizde nasıl yankı bulacak? İzleyelim görelim.