Hatalı Seçme Değerlendirmenin Hazin Sonu

Seçme değerlendirmenin her aşamasını titizlikle yürütmediğimizde asla öngöremediğimiz ve istemeyeceğimiz sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz.

Kuş

Geçtiğimiz hafta Master Chef isimli aşçılık yarışmasından çıkarıldıktan sonra dengesiz davranışlar sergileyen ve işkence ederek bir papağanın ölümüne sebep olan yarışmacıyı duymayan kalmadı herhalde.

Sahte Belge

Gazetelerden öğrendiğimize göre ilgili kişi önce bir yemek programına katılıyor. Bu programa katılabilmesi için getirmesi gereken evrakların içinde sabıka kaydı (veya benzeri bir belge) de var. Her nasılsa (!!!) kabarık siciline rağmen temiz raporu getiriyor. Yarışmacıları seçen kişiler de evrak getirmiş olmayı yeterli sayıp, ‘bu belge sahte midir değil midir’ diye kontrol etmiyor.

Son girdiği ve adının duyulduğu Master Chef programında ise, daha önceden yarışmacı olduğu için hiçbir belge istenmiyor.

Veee sonuç; program yöneticileri daha önce uyuşturucu kullanmak, mala zarar vermek, aile içi şiddet, taciz, bilgisayar korsanlığı gibi suçlardan sabıkalı olan, eski eşinin de yakınları tarafından bıçaklanan, adeta bir suç makinesini aday olarak programa dahil ediyor.

İstenmeyen Sonuçlar

Seçme değerlendirmenin her aşamasını titizlikle yürütmediğimizde tıpkı burada olduğu gibi, asla öngöremediğimiz ve istemeyeceğimiz sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz.

İşe başlamadan önce teslim edilmesi gereken evraklar, bir çok kişi tarafından gereksiz ve bürokratik bulunur. Sadece bölüm müdürleri değil bazı İK ilgisizleri de bu görüştedir. Doğru bürokratiktir ama gereksiz değildir, kuvvetli bir amaca hizmet eder; “Aday doğru söylüyor mu? Söylediklerini belge ile ispatlayabiliyor mu?” Bazen de kurum: “Sen işe başla, evrakları nasıl olsa getirirsin” der, sonra o evrakların tamamlanması arap saçına döner.

Çok yaygın olmamakla birlikte sahte evrakla işe giren insanlar ne yazık ki var. Dahası sahte diplomayla işe giren var, hatta yıllarca bu şekilde çalışanlar var. İK çalışanları bu konularda ne deneyimler anlatır.

Sonuçta doğru insanı seçmek için;

  • Kurum için olabilecek en iyi işe alım yöntemine sahip olmak önemlidir.
  • Mülakat ustalık ister. Daima.
  • İşe giriş belgelerini istemeyi gereksiz bir prosedür olarak görmemek, atlamadan hepsini talep etmek gerekir.
  • Adayın getirdiği belgeler, ilgili makamlardan teyit edilmelidir.

Aksi taktirde işte böyle sonuçlarla karşılaşılır..