Yapay Zeka 2030’a Kadar 4 Mesleği Ele Geçirecek!

Yapay zeka ve otomasyon teknolojilerinin hızlı gelişimi, iş dünyasında köklü dönüşümlerin habercisi olarak karşımıza çıkıyor. McKinsey Global Institute tarafından yapılan bir çalışma, ABD’de istihdamın gelecek yıllarda teknoloji tarafından önemli ölçüde etkileneceğini ortaya koydu.

Yapay zeka

Yapay Zekanın Gelişimi

Günümüzde hızla gelişen teknoloji, iş dünyasında da köklü değişikliklerin habercisi olarak kendini gösteriyor. 29 Temmuz 2023 tarihli sozcu.com.tr sitesi konuyla ilgili bir araştırmaya yer vermiş. Haber özetle aşağıdaki gibi:

Dünyadaki ekonomik trendleri inceleyen McKinsey Global Institute, yeni yayınlanan çalışmasında, gelecek yıllarda ABD’de istihdamın teknolojide önemli ölçüde etkileneceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, ABD’de 2030’a kadar yaklaşık 12 milyon çalışan işlerine azalan talep nedeniyle yeni meslekler bulmak zorunda kalacak. Bu kişilerin yaklaşık 9 milyonu tamamen yeni sektörlerde yeni işler bulmak zorunda kalabilir.

Business Insider’a yapılan değerlendirmede, 4 sektörde işlerin % 75 oranında azalacağı belirtildi. Bu sektörler: Ofis destek, müşteri hizmetleri ve satış, gıda hizmetleri ve üretim olarak belirlendi. Rapora göre bu değişikliklerden en çok etkilenecek kesim düşük ücretli işçiler olacak. Öte yandan çalışmaya göre sağlık, teknoloji ve ulaşım gibi sektörlerde yüksek ücretli mesleklere talep önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artacak.

İstihdamı Etkileyecek Dört Faktör

Gelecek 10 yıl içinde işgücü talebinde meydana gelecek değişikliklere yön verecek 4 temel faktör ise çalışmada şöyle sıralandı.

  • Otomasyon: Araştırma ABD’de şu andaki işlerin yüzde 30’unun 2030’a dek otomatikleştirilebileceğini gösterdi. Bu durumda Z kuşağının talepleri çalışma şeklini sarsıyor. Çalışmaya göre yaratıcı alanlarda ve hukukta yapay zeka çalışanların işlerini ellerinden almak yerine çalışma şeklinde önemli iyileşmeler yaratacak.
  • Internetten alışverişin yükselişi: E-ticaretteki patlamanın etkisiyle, fiziksel mağazalarda çalışan sayısı azalacak. Ancak depo ve taşımacılık hizmetlerinde iş hacminin büyümesi bekleniyor.
  • Nüfusun yaşlanması: ABD ve birçok ülkede nüfus yaşlanıyor ve farklı yaş gruplarının farklı harcama alışkanlıkları nedeniyle bazı işlere talep azalıyor. Türkiye’de 4 gençten birinin sessiz istifa sürecinde olması, nüfusun dinamiklerini değiştiren faktörler arasında yer alıyor.
  • Verimlilik artışı: Verimlilik kazanımları üretimde daha az çalışanı gerektiriyor. Dünyada haftada 4 gün çalışmanın gündemde ve biliyoruz ki ülkemizde de Aksa akrilik haftada 4 gün çalışmaya geçti. Bu durumda daha az çalışana ancak daha fazla beceriye ihtiyaç duyulabilir.

Değişimlerin yapay zekadan en fazla etkilenecek işçileri yeni yetenekler için tekrar eğitme zorunluluğuna yol açacağı öngörülüyor. Araştırma şirketlerin, okulların ve hükümetlerin yeniden eğitim için önemli yatırımlar yapması gerektiğini vurguluyor.