Bir Hafta Ücretli “Kafa İzni” Veren Firma

Uluslararası şirket çalışanları tükenmişlik hissi yaşamasın ve deşarj olsun diye bir hafta kafa izni verdi.

Çalışanları kafa iznine çıkmış boş ofis

Ücretli İzin

Geçtiğimiz haftalarda pek çok medya kanalında yer alan habere konu olan kurum, Microsoft’un sahip olduğu şirketlerden biri olan LinkedIn.

5 Nisan 2021 tarihli ntv.com.tr sitesi haberi şöyle veriyor:

LinkedIn, 16 bin çalışanına tükenmişlik hissi yaşamamaları ve deşarj olmaları için bir hafta kafa izni verdi.

Forbes’ta yer alan habere göre izin, şirketin 15.900 tam zamanlı çalışanının çoğunu kapsıyor. Çekirdek çalışanlardan oluşan bir ekip, hafta boyunca çalışmaya devam edecek ancak daha sonra izin yapabilecekler.

Araştırmacılar, 2018 Gallup anketine göre, tam zamanlı çalışanların üçte ikisinin iş başında tükenmişlik yaşadığını ve bunun yalnızca salgın sırasında daha da kötüleştiğini ifade ediyor. Uzaktan çalışanlar evde daha uzun saatler geçiriyor ve bu da artan bir izolasyon ve yorgunluk hissine yol açıyor.

Linkedin gibi şirketler, bu gibi teşviklerle tükenmişlikle mücadele etme imkanı sunarak verimliliği artırıyor. Bu da daha yüksek cirolara ulaşılmasını sağlıyor. Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre, tükenmişlik işverenlere yalnızca sağlık hizmetleri maliyetlerinde yılda 120-190 milyar dolara mal oluyor.

Duyarlı Yaklaşım

Evden çalışma sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte çalışma saatleri de farklılaştı. İş saatleri, dinlenme saatleri birbirine girdi. Bazı çalışanlar çalışma saatlerinin açık ara uzadığını belirtiyor. Kalan zamanda özel hayatına da zaman ayırmaya kalkınca çalışanların uykusuzlukla sınavı daha çetin hale geliyor. Tüm bunların sonucunda kronik yorgunluk kimi çalışanlar için iş yaşamının adeta bir parçası, olmazsa olmazı.

Bu gerçekleri görmezden gelip, çalışanın yaşadıklarına kulağı sağır, gözü kör olan firmalar, dilerim LinkedIn’in takdire değer yaklaşımının ucundan kıyısından da olsa örnek alırlar.