Mülakat Eğitimine Direnen Müdürler

Mülakat eğitimi almak istemeyen yönetici

Kurum içinde mülakat yapan herkesin bu konuda eğitim almış olması gerekir. Çünkü mülakat ustalık ister.

“Herkes” kelimesinin içine unvan fark etmeksizin HERKES girer, üst düzey yöneticiler de dahil. Bir yönetici olarak kendi işinizde usta olabilirsiniz ve mülakat yaparken de buna güveniyor olabilirsiniz. Lakin mülakatın kendi ustalığı vardır.

Eğitim almadan, sadece tecrübe zeminine oturtulmuş mülakatlar hem sizi hem de kurumu uçurumdan aşağı yuvarlayabilir.

Mülakat Sohbet Değildir

Mülakat; 

  • Rastgele konuşmak
  • Amaçsız soru sormak 
  • Adayı sıkıştırmak 
  • Yayıla yayıla sohbet etmek 

değildir. Aday odaya girdiği andan itibaren neyi niye yaptığınızı, hangi soruyu niye sorduğunuzu, mülakatın aşamalarını bilmeniz gerekir. Aksi durumda hiç tercih etmeyeceğiniz sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yöneticiliğinize Güvenmeyin

Şayet siz mülakat eğitimi almadan; 

  • Yılların yöneticisi olmanıza,
  • Kendi işinizde harika olmanıza,
  • İnsanlarla ilişkilerinizin çok iyi olmasına,
  • Şimdiye kadar pek çok mülakat gerçekleştirmiş olmanıza 

dayanarak mülakat yapıyor ve mülakat eğitimi almama konusunda da ısrar ediyorsanız kurumunuzun çok büyük bir sorunu var demektir. En masumundan zaman kaybından tutun, organizasyonun imajını olumsuz etkilemeye kadar gidebilecek vahim sonuçlar doğabilir.  

Verimli mülakat gerçekleştirmek için yönetici olmak tek ve yeter şart olsaydı mülakat eğitimlerine ne gerek olurdu? Hem adaylar, görüştükleri yöneticilerin yetkinliklerinden, sordukları sorulardan bu kadar yakınırlar mıydı?

Bu konuda yardımcı olabilecek güzel kaynaklar da var. Faydalı bir kaynak olan Mülakat, Teori, Süreç ve İlkeler kitabı da bunlardan bir tanesi.

Bazen yönetici, mülakatlar sırasında doğru sandığı yanlışına öyle bir sarılıyor ki, ayırabilene aşk olsun. Bilmediğini bilmemek tam da böyle bir şey. Her mülakatta aynı yanlış yapıla yapıla kurumsal kültürün bir parçası haline bile gelebiliyor. Kim bilir belki de sizin yıllardır sorduğunuz o soru doğru soru değildir. Belki de kaçınılması gereken soru tiplerini kullanıyorsunuz. Belki kurum kültürüne uyum sorularını sormayı atlıyorsunuz. Belki de sizin öz güven olarak nitelendirdiğiniz duruşunuz ve oturuşunuz karşı tarafa yüksek ego olarak yansıyor.

Şüphesiz ki tecrübelerin içinde “doğru”lar da var ama doğru bilinen “yanlış”lar da var. İyi bir mülakat eğitimi tüm bunları birbirinden ayırır, taşlar yerli yerine oturur. Size de sonrasında verimli mülakatlar yapmak kalır. Deneyin ve görün.