Ücret Eşitsizliğindeki İddiamız

Bu utanç tablosu hepimizin. Okutmadığımız, çocuk yaşta evlendirdiğimiz, ‘yapamazsın’larla  büyüttüğümüz, cam tavanlara kafasını vura vura yıldırmaya çalıştığımız kadın çalışan profilimizle cinsiyete dayalı dünya ücret eşitsizliği listesindeki ilk 10 ne ki, birinci bile oluruz biz be!

Ücret eşitsizliği

Ayrımcılığın Kanıtı

Buyurun size Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ayrımcılığın rakamlarla kanıtı…

Türkiye’de kadın ve erkek arasındaki ücret eşitsizliği % 20. En basit anlatımla aynı işi yapan erkek mevkidaşı 100 TL. alırken kadın, 80 TL. alıyor. Zaten ücret artışı isterken erkeklerin daha rahat olduğunu biliyoruz.

Lise altı eğitimli kadınlarda durum daha da vahim. TÜİK verilerine göre en fazla ücret eşitsizliği lise altı eğitimlilerde. Onlar aynı işi yapan erkeklere göre % 40.3 daha az kazanıyor. Yani yine basit hesapla gidersek, aynı işi yapan erkek 100 TL. alırken kadın 59.7 TL. alıyor. 

Ve sıkı durun tam 4.3 milyon kadın bu eşitsiz şartlarda var olmaya çalışıyor. Diyelim ki varlığını kabul ettirdi peki ya gelişmesi ilerlemesi nasıl olacak?

En Eşitsizler Listesi

Tamam kabul ücret eşitsizliği tüm dünyada bir sorun, lakin eşitsizlik oranı farklı. Dünyada oran % 22. Yani erkek 100 dolar kazanırken kadın 78 dolar alıyor. Böyle bakınca sanki Türkiye daha iyi durumda gibi görünebilir. Ancak lise altı eğitimlilerdeki % 40.3 ücret eşitsizliği oranı ile dünyanın en eşitsiz ülkeleri listesinde bir hayli iddialıyız.

Cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğinde dünyanın en kötüleri listesinde ilk 10 ülke içindeyiz.

Hal böyleyken kadın istihdam oranlarına niye şaşırıyoruz ki? 
Hanımlar beyler bu utanç tablosu hepimizin. Okutmadığımız, çocuk yaşta evlendirdiğimiz, ‘yapamazsın’ ‘edemezsin’lerle büyüttüğümüz, cam tavanlara kafasını vura vura yıldırmaya çalıştığımız kadın çalışan profilimizle cinsiyete dayalı dünya ücret eşitsizliği listesindeki ilk 10 ne ki, birinci bile oluruz biz be.

Bekle bizi muasır medeniyetler seviyesi; az kaldı geliyoruz!