Sabahtan Beri Mülakattayım, Yorgunum!

Mülakat yapan kişinin performansı birinci mülakatta neyse, sonuncu mülakatta da aynı olmalı.

Mülakat yapmaktan yorulmuş görüşmeci

Mülakat Sonrası Diyaloğu

“Nasıl geçti mülakatın” dedim. Yüzü asıldı.

“Saat 17:00’daydı randevum” dedi.

“Sen mi istedin bu saati” dedim.

“Hayır, daha önce programı doluymuş Dilara Hanım’ın, o yüzden 17.00 oldu” dedi.

“Eee anlatsana, nasıl geçti” diye üsteledim. Canı sıkıldı.

“Bilmiyorum, yani çok ruhsuz geçti. Robot gibi o sordu ben de cevapladım. Günün son mülakatıymış, o yüzden yorulmuş” dedi.

“Nasıl yani, bunu sana kendisi mi söyledi?” dedim.

“Evet. Hatta kusura bakma” bile dedi.

“Bir dakika bir dakika, tam olarak ne dedi sana?”

Günün Son Randevusu

Aynen şöyle dedi: “Sen günün son randevususun. Sabah 09.00’dan bu saate kadar görüşme yapıyorum. Tam on kişiyle görüştüm. Haliyle biraz yoruldum. Kusura bakma lütfen.”

“Pes valla.”

“Niye ki?

“Niyesi şu: Adaydan önce kaç görüşme yapıldığı, görüşmeye sabahın kaçında başlandığı adayı ilgilendiren konular değildir. Bunlar adaya söylenmez.

“Aaaa hiç böyle düşünmemiştim”

“Sen düşünmeyeceksin zaten, bunu görüşme yapan kişinin bilmesi lazım. Ayrıca yetmez gibi bir de haliyle yoruldum biraz, kusura bakma demesiyle ayıbını taçlandırmış iyice. Ben diyeyim pişkinlik, sen de iş bilmezlik.”

“Koskoca kurum, Dilara hanım da İşe Alım Uzmanı. Nasıl bilmez bu kadar basit bir şeyi?”

"Gördüğün gibi bilmiyor işte. Kartvizitte ‘uzman’ yazınca uzman olunmuyor. Kendi işini doğru dürüst bilmeden, öğrenmeye istekli de olmadan, gönülsüz yapan bu insanlara İK İlgilisi değil İK ilgisizi demek daha doğru.

Ben de sana görüşmecinin sorularını soracaktım. ‘Yetkinlik soruları sordu mu, kurum kültürüne uyum soruları sordu mu’ diyecektim. Ama bu kişinin her şeyden önce mülakat adabını öğrenmesi lazım.

Mülakat yapan kişinin performansı birinci mülakatta neyse, sonuncu mülakatta da aynı olmalı. Görüşmeci tüm görüşmelere aynı pozitif enerji ile girmeli. Ama maalesef mülakat aşamasından önce, öz geçmiş incelemede bocalayanlar var. Zaten öz geçmiş incelemeyi bilmeyen işe alım yapmasın!"

“Olan benim mülakata oldu. Aslında biliyor musun belki de böylesi daha iyi. İyi ki seninle konuştum. Şu anda düşünüyorum da bu kadar basit bir detayı bilmeyen firma başka kim bilir neleri bilmiyordur.”