Mülakatta Not Alırken..

Mülakatta not almak çoğunlukla ihmal edilen bir konu. Not alındığında da işin püf noktaları gözden kaçıyor.

Not almak

Geçen hafta mülakatta not almakla ilgili bir gazete haberini paylaşmıştım “O Ne Giymiş Öyle” başlığıyla. Yazınca sorular oldu; “Eee peki nelere dikkat edilecek” diye. Ben de açtım  Mülakat Ustalık İster kitabını ve oradan sizin için yazdım. Buyurunuz;

Mülakat Ustalık İster Ne Diyor?

İş görüşmesinde soracağınız sorular önceden planlanmalıdır. Sorularınızın veya araştıracağınız yetkinliklerin önünüzde yazılı olmasında yarar vardır. Bu konuda hazırlığınız yoksa, görüşmenin akışı sırasında ne soracağınızı unutabilirsiniz.

Görüşmeler sırasında görüşmecilerin yaptıkları hatalardan biri de not almamaktır. Pek çok görüşmeci adayın söylediklerini daha sonra da hatırlayabileceği gerekçesiyle not almaz. Hafızaya güvenmek sizi yanıltabilir, söylenenleri eksik gedik hatırlamanıza sebep olabilir. Mülakat boyunca adayın söyledikleri görüşme yapanlar tarafından not alınmalıdır. Not almaya başlamadan önce bunu adaya uygun bir dille bildirmek uygun olur.

Alınan notlar başvuru formunun veya adayın özgeçmişinin sağına soluna sıkıştırılmış birkaç cümleden ibaret olmamalıdır. Not almak için ayrı bir kağıt kullanılmalıdır. Adayın utanmasına veya üzülmesine sebep olacak olayları not alırken dikkatli olmak, gerekirse göz temasını kısa bir süre kesmek yararlı olabilir.

Not alırken not kağıdına odaklanmamalı, bir taraftan da adayla göz teması korunmalıdır. Aday normal konuşma temposunda konuştuğu için söylediği her kelimeyi bire bir not alacak vakit olmaz, bu durumda kısaltmalardan faydalanabilirsiniz. Örneğin doktor yerine Dr, uzman yerine uzm, gibi.

Not alırken yazdıklarınız kendi yorumlarınız olmamalıdır; adayın söyledikleri ve gözlemlenen davranışları olmalıdır. Örneğin aday:

“Eski işimde çalışma saatlerimiz sekiz ile beş arasındaydı ama ben genellikle akşam beş buçuğa kadar çalışırdım” dediğinde not alırken ‘Çalışkan’ diye yazılmamalıdır. Mesai saati bitiminden yarım saat geç çıkmak adayın çalışkanlığını göstermeyebilir; belki aday işini yetiştiremiyordu, belki şirkette herkes akşam beş buçuğa kadar çalışıyordu. Çalışkanlık, tembellik, uzun saat / kısa saat çalışma, beceriklilik gibi kavramlar görecelidir ve kişiden kişiye göre değişir. Adayın ağzından çıkan sözler not kağıdına aynı şekilde yansıtılmalıdır.

Sizin notlarınız bir sonraki görüşmecinin eline geçtiğinde veya aradan bir süre geçtikten sonra kendiniz baktığınızda yazdıklarınızla aynı anlamın yakalanabilmesi için adayın ağzından çıktığı gibi not alınmalıdır.

Adayla mülakata girmeden değerlendirme kağıdına “adayın tecrübeleri yeterli, iş için uygun” yazan görüşmeci var. Tecrübe her şey midir? CV’ye bakıp karar verilecekse mülakata ne gerek var?

Mülakatta not almak daha çok bölüm yöneticilerinin ve bazen de İnsan Kaynaklarının ihmal ettiği bir konu. Genellikle not alınmıyor, not alındığında da işin püf noktaları gözden kaçıyor.

Hem sorulara yanıt, hem de küçük bir hatırlatma olması dileğiyle.