900 Kişi Altı Dakikada Zoom’da İşten Çıkarıldı

İşgüzar CEO işten çıkarma konusunda vaka olarak İnsan Kaynakları kayıtlarına geçecek bir gafla aynı anda yüzlerce kişiyi zoom toplantıda işten çıkardı.

Büyük Yönetim Hatası

Her işten çıkarma hikayesi Türkiye pazarına vedası muhteşem olan Honda’nın hikayesi gibi iyi yönetilmiyor maalesef. Bazıları da kötü yönetiliyor; 11 Aralık 2021 tarihli hürriyet.com.tr sitesi haberi de işten çıkarmayı yönetemeyen yönetimler grubuna örnek olacak türden. Üniversitelerin Yönetim ve İnsan Kaynakları derslerinde olumsuz vaka olarak okutulabilecek bir haber. Özetle şöyle;

“2020 ve 2021 yıllarında ABD’nin ‘en iyi start up’ı seçilen teknoloji şirketi Better.com 900 çalışanını 6 dakika süren bir Zoom toplantısıyla işten çıkararak ‘en iyi start up’ imajını da yerle bir etti.

Dijital mortgage sitesi olan Better.com’un CEO’su Vishal Garg’ın dakikalar içinde yüzlerce insanı işten çıkarması sadece işten çıkarılan kişileri değil, şirketin diğer çalışan ve yöneticilerini de şoke etti ve Garg’a yönelik tepkilere yol açtı.

Son olarak 9 Aralık günü CEO Garg, şirkette çalışmaya devam edenlere bir e posta göndererek şu cümlelerle özür diledi: ‘Olaydan etkilenen bireylere ve bu bireylerin Better’a yaptığı katkıya gerekli saygıyı ve takdiri göstermekte başarısız oldum. İşten çıkarma kararının arkasındayım ama bunun iletişimini yaparken olayı batırdım ve sizi utandırdım’.

Olay Nasıl Gelişti?

Better.com çalışanlarının önemli bir kısmı Covid kaynaklı evden çalışma dönemini aylar önce sonlandırıp ofislerine dönmüşlerdi. Ancak 1 Aralık tarihinde bazı ofislerin kapalı olacağı, o gün herkesin uzaktan çalışacağı bildirildi. Bir çok çalışan bu tuhaflığın altında bir şeyler yattığını düşünmüş ancak sebebini anlayamamıştı.

Ardından şirketin 900 çalışanına 45 dakika sonrası için Zoom toplantı daveti gönderildi. Sadece 6 dakika süren toplantıda CEO çalışanlara ‘Size çok iyi olmayan haberlerle geliyorum. Eğer bu toplantı davetini aldıysanız işten çıkarılan şanssız gruptasınız demektir. Bu andan itibaren Better.com çalışanı değilsiniz’ dedi ve toplu işten çıkarmanın ‘verimlilik ve ‘üretkenlik’ gibi sebeplere dayandığını belirtti. ‘Piyasa değişti, biz de hayatta kalmak için piyasaya uyumlu hareket etmek zorundayız. Nihayetinde bu benim kararımdı ve benden duymanızı istedim’ dedi. Çalışanlara insan kaynakları departmanı tarafından tazminat ve diğer ödemelerle ilgili e postalar gönderileceğini söyleyip toplantıyı kapattı.

CEO, işten çıkarılanların toplam çalışanların % 9’u olduğunu belirtti. İş hayatı odaklı bir internet forumu olan Blind üzerinde paylaşılan ve Fortune dergisinin Gang’ın yazdığını ortaya çıkardığı anonim bir mesaj adeta bomba etkisi yaptı. Gang mesajda en az 250 çalışanın müşterilerden ‘çaldığını’ çünkü 2 saat çalışıp 8 saat çalışmış gibi gösterdiğini belirtiyordu.”

Neresinden tutsanız elinizde kalan bu üzücü işten çıkarma olayının detaylarına, ilgili mecradan habere tıklayarak ulaşabilirsiniz. CEO’nun açıklamalarını ve yaptıklarını da ilham veren yönetici gafları listesine rahatlıkla ekleyebiliriz.