Honda'nın Vedası Muhteşem Oldu

Honda bir kapattı pir kapattı. Çalışanlarının büyük bölümüne elveda diyen Honda’nın efsanevi kapanış hikayesi yönetsel bir ders niteliğinde.

Honda'nın Türkiye'ye Vedası

Nadir Görülen Yönetim Bonkörlüğü

Geçtiğimiz günlerde hepimiz Japon Honda’nın muhteşem vedasını konuştuk. Nasıl konuşmayalım, kurumsal arenada eşi benzeri nadir görülmüş bir bonkörlükle, kadirşinaslıkla, vefayla elveda dedi çıkardığı çalışanlarına Honda.

Daha önce yine basından çalışanlarına evler arabalar hediye eden patron hikayesini okumuştuk. Bir başka patronun çalışanlarına milyon dolarlık ikramiye vermesi takdirimizi kazanmıştı. Devamı gelsin demiştik, ne mutlu ki bu ender bonkörlüğe bir yenisi daha eklendi.

Honda Türkiye bünyesinde 1000 civarı çalışan çıkarıldı. İşine son verilen kimsenin kalbi kırılmadı, kimse ‘bundan sonra ne yaparım’ endişesine kapılmadı. Hiçbir çalışan hakkının yendiğini düşünmedi. Firmanın 25 yıllık çalışanları içinde ayrılırken çok üzülüp ağlayanlar oldu. Ama üzüntüleri gelecek endişesi yüzünden değil, kendilerine hep değer vermiş, yuva gibi gördükleri firmalarından kopmaları yüzündendi.

Gelin bakalım Honda’nın muhteşem vedası nasıl oldu;

  • Kapanış duyurusu olması gerektiği gibi zamanlama açısından önceden yapıldı ve profesyonel bir şekilde yönetildi. Kimse aniden haberdar olmadı. İki hafta önce haber verip ‘işten çıkarılıyorsunuz’ denmedi kimseye.
  • Çıkarılacak çalışanların mağdur olmaması, gelecek kariyer planlarının desteklenmesi için ciddi bir eğitim bütçesi ayrıldı. Danışman firmalarla çalışıp kurum içinde kariyer destekleme programları yürütüldü. İşten çıkarılacaklar, CV nasıl hazırlanır, iş başvurusu nasıl yapılır vb. konularda eğitim aldılar.
  • Kendi kariyer hedefi doğrultusunda eğitim almak isteyen çalışanlar bu yönde desteklendi ve eğitim almaları sağlandı.
  • Tüm çalışanlara kıdem tazminatları ödendi ve ayrıca her bir çalışana sekiz maaş ihbar tazminatı verildi.
  • Rapor ve devamsızlığı olmayanlara ayrıca bir maaş fazladan verildi.
  • 10 yıldan fazla çalışanlara 48 maaş ödemesi yapıldı.
  • 10 yıldan az çalışanlara 40 maaş ödemesi yapıldı.
  • Hatıra olarak tüm çalışanlara ayrıca bir cumhuriyet altını verildi.
  • Hoş bir veda yemeği ile kapanış yapıldı.

Bizi de Çıkartın

Firmada kalıp işine devam eden 150 civarı satış ve satış sonrası operasyon çalışanına ‘Ne olur bizi de çıkartın. Biz de bu haklardan yararlanalım’ dedirtti Honda.

Ve ayrıca hoşluğa bakar mısınız; hatıra olarak verdiği Cumhuriyet altınını sadece ayrılanlara değil, şirkette devam eden herkese verdi.

İşten çıkarmayı yönetemeyen yönetimler, sözel arenada atıp tutan, kongrelerde, oturumlarda havalı konuşmalar yapan ama şirketlerinin içinde anlattıklarından eser görülmeyen yöneticiler de muhteşem bir çalışan deneyimi yaşatan Honda’nın yaptıklarını okusun örnek alsın lütfen.