Kar Yağdığı İçin İşe Gidemedi, İşten Çıkarıldı

Çalışanlar için bir emsal Yargıtay kararı daha geldi. Çalışan, kar yağışı yüzünden işe gidemediği için işten çıkarıldı ve işe iade davasını kazandı.

İşten Çıkarılan Çalışan

İşten Çıkarıldı

Çalışanlarla ve iş yaşamıyla ilgili Yargıtay’dan emsal karar niteliği taşıyan haberleri zaman zaman paylaşıyorum. Annesinin cenazesine gitti diye tazminatsız işten çıkarılan çalışan haberini paylaşmıştım. Hakaret yüzünden işten çıkarılan çalışan için Yargıtay kararını içeren haberi de paylaşmıştım. memurlar.net sitesinin 24 Ocak 2022 tarihli haberi, iş yerine bildirmeden işe gitmediği iddia edilen çalışanla ilgili. Vaka yine Yargıtay kararı ile son buluyor.

Habere göre; bir şirketin iç denetim müdürü, yoğun kar yağışı nedeniyle, Kavacık'ta bulunan işine gidemedi. Avrupa yakasında oturan çalışan, olumsuz hava koşulları nedeniyle işten atılmanın şokunu yaşarken, soluğu iş mahkemesinde aldı.

Davacı işçi, İstanbul’da yoğun kar yağışı nedeniyle işe gidemediğini, kendisi gibi Avrupa yakasında çalışan diğer işçilerin de işe gidemediğini, Genel Müdürün asistanını arayarak, durumu bildirdiğini, ancak sadece kendisinin işten atıldığını söyleyerek, işten atılmanın haksız olduğunu ve işe iadesini istedi.

Davalı işveren ise, davacının uzun süredir işe giriş çıkış saatlerinde ve işe devam etme hususunda problemler yaşadığını, genel müdür ve insan kaynakları müdürü tarafından defalarca sözlü olarak uyarıldığını, son olarak 1,5 gün işe gelmemesi ile de, işten atılmanın haklı olduğunu öne sürdü.

Yargıtay Kararı

Özetle, İş Mahkemesi kötü hava koşulları nedeniyle işe gidilmemesinin devamsızlığa haklı mazeret teşkil edeceğini değerlendirerek, çalışanın işe iadesine karar verdi.

Fakat işveren kararı temyiz etti. Dosyayı yeniden değerlendiren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, çalışanın işe iade kararını bozdu. Her ne kadar, kötü hava koşulları bulunsa bile, çalışanın işverene 'işe gelemeyeceğini' bildirmesi gerekir diyen Yüksek Mahkeme, davacının mazeretini bildirmemesinin, işyerinde olumsuzluklara yol açacağı, bu nedenle, işverenin işçisini işten çıkarabileceğine, ancak tazminatını ödemesi gerektiğine hükmetti.

Özet olarak aktarılan haberin detaylarına ilgili siteden ulaşılabilir.