Teknoloji Devleri Ofise Çağırıyor: Aşı Olan Gelsin

Dünya devleri aşı olan çalışanlarını ofise çağırma kararı aldı. Bu durum örnek teşkil eder mi?

Aşı yaptırıp ofise dönen çalışan

Karar Değişikliği

Geçtiğimiz hafta pek çok medya kanalında yer alan habere göre teknoloji devleri Amazon ve Google pandemi sebebiyle başlatılan evden çalışma uygulamasını değiştirme kararı aldı.

1 Nisan 2021 tarihli Sözcü gazetesi web sitesi haberine göre ilk açıklama Amazon’dan geldi. Son dönemde çalışanlarının çok yoğun ve zorlu şartlarda çalıştığına dair eleştiriler alan Amazon, çalışanlarının kademeli olarak ofise döndürüleceğini duyurdu.

Haber, Amazon’un paylaştığı yazıda “Ofis merkezli bir kültüre geri dönüş amacımız var. Bizce ofise geri dönmek yaratıcılığı, iş birliğini ve öğrenmeyi daha etkili kılacaktır” ifadesi kullanıldığını belirtiyor. Amazon’un aşı olan çalışanlarını bu yaz boyunca kademeli olarak ofislere çağırması bekleniyor.

Aynı haber, ABD medyasına göre ABD’de yaşayan Google çalışanlarının gelecek ay ofislere döneceğini yazıyor. New York Times’ın ele geçirdiği yazışmalarda Google’ın İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdürü Fiona Cicconi çalışanlarına bir e-posta gönderdi. Cicconi, “Ofislerimiz sınırlı kapasiteyle tekrar açılacak. Bunda aşıya erişim ve Covid-19 vakalarındaki düşüş trendi gibi etmenler dikkate alınacaktır. Size aşı olmanızı tavsiye ediyoruz zira Google çalışanlarının ofise dönmesi için aşı olma zorunluluğu olmayacaktır” açıklamasını yaptı.

Örnek Teşkil Eder mi?

Bu durum ülkemiz için de örnek teşkil eder mi? Bilfiil işe giden, evden çalışamayanlar için zaten değişen bir durum olmaz. Aşı olmak özellikle evden çalışanları veya iş arayanları nasıl etkileyecek, mesela ilerleyen dönemde aşı yaptıranlar işe alımda öncelikli mi olacak göreceğiz.

Dünyada cereyan eden bu olaylar bizde nasıl yankılanır zaman gösterecek. Türkiye’de aşılama 60 yaş üstüne ancak gelebildi, ki bu grup da henüz ikinci dozu olmadı.

Vaka sayılarının yeniden yükselişe geçtiği, hatta önlemlerin yeniden artırıldığı şu dönem için Türkiye’de evden çalışan kurumların “ofise dön” çağrısı yapmayacağını tahmin ediyorum.