Beklemekten Ağaç Olan Adaylar

İş görüşmesi için randevu aldıkları saatte (hatta biraz önce) firmada oldukları halde, görüşme için dakikalarca bekletilen adaylara ben diyeyim ayıp siz deyin saygısızlık.

İş görüşmesini bekleyen aday

Vakte Riayet Edin

İş görüşmesi aşamasında kurum tarafında yapılan hatalardan bir tanesi adayları bekletmek. Adaylar bekletilmemeli, zamanında görüşmeye alınmalı. Vakte riayet etmek sadece adayın uyacağı bir durum değildir, kurumun da uyması gerekir.

Nasıl ki randevu alıp gelmeyen adaylar eleştiri konusuysa, randevusuna zamanında gelmiş adayı sudan sebeplerle bekleten görüşmeciler de bir o kadar eleştiri konusudur.

Kabul siz zamanınızı ve iş düzeninizi olabildiğince planladığınız halde, elde olmayan sebeplerden, adayı görüşmeye alacağınız sırada araya hiç umulmadık bir şey girebilir ve görüşmeniz gecikmeli başlayabilir. 

Böyle bir durumda bekleyen adaya hemen haber verilmeli; görüşmenin ani gelişen bir olay yüzünden gecikmeli başlayacağı bilgisi iletilmelidir. Mülakat başladığında görüşen kişi adayı beklettiği için özür ifadesiyle giriş yapmalıdır.

Alışkanlık Haline Gelmemeli

Böyle durumların nadiren olabileceği unutulmamalı. Maalesef adayları bekletmeyi alışkanlık haline getiren görüşmeciler var. Aday gelmiş, görüşme saati gelmiş, yönetici tam görüşmeye girecek, o sırada biriyle lafa başlıyor. Veya gereksiz bir sebepten oyalanıyor. Sırf görüşmeci gereksiz yere oyalanıyor diye bekleme salonunda kök salıp ağaç olan adaylara yazık.

Bir de kurum kültürünün bir parçası olarak zaman yönetiminden bir haber organizasyonlar var. Onlarda durum daha da vahim.

Her fırsatta dile getirdiğim gibi; mülakat ustalık ister. Bu doğrultuda mülakat için gelen adayların bekletilmesinin kurum imajına olumsuz yansıdığı unutulmamalı. Ayrıca mülakat iki taraflı değerlendirmedir. Bekletmenin adayların kendi içinde yaptıkları değerlendirmeye olumsuz yansıdığının da farkında olmak gerekir.

Hasılı kelam adayları bekletmeyin.