Araştırma Sonucu: Evden Çalışma Sağlığa Yararlı

Yapılan yeni bir araştırmayla evden çalışmanın stresi azaltması, kan basıncını düşürmesi gibi pek çok faydası ortaya çıkarıldı.

Evinden çalışan kişi

Yaygınlaşan Evden Çalışma

Her ne kadar Elon Musk’ın uzaktan çalışma yorumu: “Saçmalık” olsa da, Allah’tan onun görüşüne katılanlar bir hayli azınlıkta. Uzaktan çalışma sistemi de giderek yaygınlaşıyor. Çünkü biliyoruz ki uzaktan çalışmayı da kapsayan hibrit çalışma ile yıpranma azaldı. Hem uzaktan hem de hibrit çalışmanın ortaya çıkarılmış pek çok yararı var. Araştırmalar gösteriyor ki hibrit çalışma düzeni sağlığa iyi geliyor.

Yapılan yeni bir araştırma evden çalışma düzeninin sağlık açısından faydalarının altını çiziyor. 18 Şubat 2024 tarihli gazeteoksijen.com sitesinin haberiyle araştırma sonuçlarına bakalım.

Sağlık Üzerindeki Etkileri

Pandemi sonrası işyerlerine ilişkin yapılan araştırmaya göre evden çalışmak insanların daha sağlıklı beslenmesini, daha az stresli hissetmesini ve daha düşük kan basıncına sahip olmasını sağlıyor. Ancak Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) ve King's College London araştırmacıları tarafından yapılan çalışmaya göre, uzaktan çalışanların abur cubur yeme, daha fazla içki içme, daha fazla sigara içme ve kilo alma olasılıkları da daha yüksek. Yine de evden çalışmanın tembellik olduğunu düşünen işverenler bir kez daha düşünmeli. Zira evden çalışanların hastalandıklarında izin alma olasılıkları daha düşük ve hafta sonları da dahil daha uzun süre çalışma eğilimindeler.

UKHSA'dan Charlotte Hall tarafından gerçekleştirilen incelemede 1.930 akademik makale değerlendirildi. King's College London'da psikiyatrist olan ve çalışmanın yazarlarından biri olan Prof Neil Greenberg, işverenlerin evden çalışmayı da ofisten çalışma ciddiyetinde değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Greenberg “Eskiden ofisten çalışan insanlar ses yalıtımı olmayan bir odada herkesle birlikte çalışmanın rahatsız edici ve üretkenliği etkileyici olduğunu fark ettiler. Artık evde çalışma kültürüne geçtiğimize göre, kuruluşlar ve hükümet için evde çalışan insanların bunu mümkün olduğunca etkili bir şekilde yaptıklarından emin olmak mantıklı” dedi.

Evdeki Çalışma Ortamı Önemli

Journal of Occupational Health dergisinde yayınlanan inceleme üç tema belirledi: evdeki çalışma ortamı, çalışanların yaşamları ve kariyerleri ile sağlıkları üzerindeki etkisi. Greenberg, araştırmanın evde çalışmanın birçok alanında kazananlar ve kaybedenler olduğunu gösterdiğini söyledi. Çalışma ortamı, evde ne kadar alan olduğuna, mevcut ekipmana ve çalışanların günleri üzerinde ne kadar kontrol sahibi olduklarına bağlıydı.

Yüksek gelirli kişiler evde çalışmaktan daha fazla keyif alırken, evde çocuk bakımı veya ev işleri gibi daha fazla sorumluluğu olanlar (genellikle kadınlar ve yalnız yaşayanlar) daha stresli olma eğilimindeydi. Greenberg, “Genel olarak insanlar evde kendilerini daha üretken hissediyor. Yaratıcı şeyler için bu özellikle iyiydi, ancak sıkıcı konularla uğraşmak çok daha zordu. Pek çok insan kariyer beklentileri konusunda endişeliydi. Ofiste bulunmazsanız göz ardı edileceğiniz hissi vardı” dedi.

Evden çalışmanın sağlık üzerindeki etkileri daha belirgindi. Evden çalışmak sağlıklı beslenmeye yöneltti. Özellikle genç çalışanlar ve kadınlara fayda sağladı. İncelenen çalışmalardan biri evden çalışanların %46,9'unun kilo aldığını ortaya koyarken, bir diğerinde bu oran %41 olarak belirlendi. İncelenen makalelerin çoğu evden çalışanların daha hareketsiz olduğunu gösterdi.