İşveren Evden Çalışana Maddi Destek Veriyor mu?

Bir çok kişinin evlerden çalıştığı şu dönemde, işveren evden çalışanlarına ihtiyaçları doğrultusunda destek oluyor mu? 

Artan Ev Masrafları

Virüs hız kesmeden yoluna devam ettiği için, kurumlar istese de istemese de evden çalışma modeli yaşamın bir parçası haline geldi. Uyanıp yan odadan işe bağlanıyoruz. Bazı firmalar yazdan sonra vardiyalı olarak yeniden ofise dönüş planı uygulasa da koşullar gereği uzaktan çalışma artarak devam ediyor.

Evden çalışmanın trafiğe takılmamak, zaman kaybetmemek gibi avantajlarının yanı sıra evde düzenin bozulması (hele de küçük çocuklar varsa), masrafların artması gibi dezavantajları da var. Tam da bu noktada “İşveren evden çalışanların masraflarına destek oluyor mu?” sorusu beliriyor. Öyle ya artan elektrik, su, ısınma, internet faturaları, belki çocukların bakımı için ekstra bakıcı / yuva masrafları, çalışma odası düzeneği masrafları (çalışma masası, sandalye, yazıcı, toner, kartuş vb.) var. 

Rapor Sonuçları

Konuyla ilgili İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İnsan Kaynakları Araştırma Merkezi bir rapor yayınladı. Doç Dr. Şule Uşen tarafından yapılan “Covid-19 Salgını Döneminde “Zorunlu” Evden Çalışma: İş ve Özel Yaşama Etkileri” başlıklı özet raporda şu ifadeler yer alıyor:

İşveren sadece işin dijital olarak yürütülebilmesi için kısmi destek sağlamıştır. Ancak iş sağlığı bakımından ergonomik çalışma koşullarının sağlanabilmesi için gerekli ofis mobilyaları için ayni ya da nakdi yardım yapmamış, öğle yemeği ücretini vermemiş, elektrik-su-internet fatura desteği vermemiştir.”

Evden çalışanlar “Ara dinlenme süresi kullanıyor mu?” “Kullanıyorsa bu süreyi nasıl değerlendiriyor?” “Evde olan küçük yaştaki çocuklarla kim ilgileniyor?” gibi pek çok çarpıcı sorunun rakamsal cevap bulduğu rapora internet üzerinden ulaşılabilir.