Yeni İşine Evden Başlayanlar

Yeni şirketin yüzünü görmeden veya mülakat için bir iki kez ofise gittikten sonra çevrim içi iş başı yapan çalışanlarınız için işe alıştırma eğitimi düzenliyor musunuz? 

Yeni işe evden başlamak

Göz Ardı Edilen Konu

“İşe alıştırma eğitimleri” İnsan Kaynaklarının en çok yol kat edilmesi gereken konularından biri. Maalesef çoğu zaman İK profesyonelleri tarafından bile atlanan bir İK pratiği. İşe alım sürecinden sonra gelen bu aşama çoğunlukla göz ardı ediliyor ya da yalap şalap bir şeyler yapılıyor. Bazen de tamamen yöneticinin inisiyatifine bırakılıyor.

Oysa sağlıklı bir işe alıştırma eğitimi yürütmezseniz sadece işe başlattığınız kişiye yazık etmiş olmazsınız, zincirleme olarak pek çok sorunun da tetiğini çekmiş olursunuz.

Bu Dönem Daha da Önemli

Uzaktan çalışmaların arttığı bu dönemde yeni işine evinde bilgisayarından bağlanarak başlayan çalışanlar var. Yeni şirketin yüzünü görmeden veya mülakat için bir iki kez ofise giderek çevrim içi iş başı yapanlar var. Bu şekilde işe başlayanların alıştırma eğitimleri atlanmamalı. Zaten bu dönem çevrim içi mülakat alternatifi varken yüz yüze mülakat pek de tercih edilmemeli.

Evinde bilgisayar başında iş değiştirenlerin aidiyet duygusunun beslenmesi çok önemli. Yeni başlayan kişi kendini o kurumun bir çalışanı olarak hissedebilmeli.

İşe yeni başlayan kişi kendini önemsiz hissetmemeli. Her şeyi el yordamıyla bulmaya çalışmamalı, basit bir telefon numarasına ulaşmak için dakikalarca uğraşmamalı.

Şirketi hiç görmemiş veya bir iki kez mülakat için görmüş evinden çalışanlar için sanal şirket turu düzenlenmesi ne hoş olur.

İşe yeni başlayan kişilerle kesintisiz bağlantı sağlanmalı. Sistemler, programlar çok net ve açık bir biçimde aktarılmalı. İşleyişin nasıl olduğu, iletişim kanalları pürüzsüz açıklanmalı. Tüm bunlar yeni başlayan kişinin hızlı adaptasyonuna ve performansının artmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca kurumun profesyonelliğini de gösterir.

Bunları yapmak kimin görevi diye soruluyor. İşe alıştırma eğitimi organize etmek, yürürlüğe koymak ve uygulamak tabii ki İnsan Kaynakları’nın görevi ama sahiplenmek, başta ilk yönetici olmak üzere tüm çalışanların görevi.