Evden Çalışanların Masrafları

Şu anda tüm dünyada yaygın olan evden çalışma şekli ülkemizde de “evdeki masrafların karşılanması” konusunu gündeme getirir mi? 

Evden çalışma maliyeti

Evden Çalışma

Pandemi sebebiyle evden çalışmak pek çok kurum için tercihten ziyade zorunluluk haline geldi. Artık çalışanların azımsanmayacak bir kısmı ofisteki yoğun çalışma temposunu evden devam ettiriyor. Tüm dünya için geçerli olan bu durum geçtiğimiz haftalarda Hollanda’da “evdeki masrafların karşılanması” konusunu gündeme getirdi.

Çalışanlarda belirsizlik ve kaygı hala devam etse de salgının ilk başladığı zamanlara göre bir nebze daha hafif. Birçok kurum evden çalışma veya dönüşümlü ofise gitme modelini oturttu artık.

Masraflar Ne Olacak?

Sputnik Türkiye 7 Ekim 2020 tarihli haberi şöyle diyor: “Uzaktan çalışmanın masraflarıyla ilgili bir araştırma yapan Hollanda hükümetine bağlı aile finansmanı kurumu NIBUD, faturaların patron tarafından ödenmesi gerektiğini belirtti. Koronavirüs pandemisi döneminde uzaktan ya da evden çalışmanın masrafları tuvalet kağıdından çay kahveye, ilave doğalgaz, elektrik, su, internet tüketiminden masa-sandalyenin aşınmasına kadar uzanıyor.”

Habere göre Hollanda hükümetine bağlı aile finansmanı kurumu NIBUD günde 2 euro (2.4 dolar) fatura hesaplamış. Ancak evin ısıtılması, su faturası ve hatta ses geçirmezlik masrafları hesaba katıldığında günde 2 euro hesabının kabarması gerektiğini belirtiyor.

İlgili haberde İspanya’da işverenlere çalışanın evinin işyeri olarak kullanılmasının ve cihazlarla donatılmasının masraflarını ödeme zorunluluğu getirildiği, Almanya’da uzaktan çalışanların haklarıyla ilgili yasa tasarısı üzerine tartışmalar yürütüldüğü, Fransa’da evden çalışanların çalışma saatleri dolduğunda e-postalara bakma zorunluluğu olmadığına dair yasa çıkarıldığı belirtiliyor.

Şimdiye kadar salgın bahar ve yaz aylarına denk geldi, oysa önümüz kış. Yani ısınma pek çok evinden çalışan için ciddi bir gider oluşturabilir.

Ne dersiniz, ülkemizde de bu tarz bir girişim olur mu?