Z Kuşağının İşe Gitmeme Sebebi: İş Kıyafeti Masrafları

Yapılan bir araştırmaya göre Z kuşağındaki işsizlik oranının sebepleri; iş için yeni kıyafet ve yol masrafına kadar uzanabiliyor.

Z kuşağı çalışanlar

Z Kuşağı ve İş Yaşamı

Bakış açıları, işe yaklaşımları, beklentileriyle Z kuşağının talepleri çalışma şeklini sarsıyor. Eskiden dile getirildiğinde bile yadırganan çalışan refahı uygulamaları, çalışan deneyimi kavramı artık pek çok şirketin gündeminde. İş yerinde psikolojik güvenlik ve saygı kültürü belki de Z kuşağı için daha da değerli.

Bu kuşağın mensupları iş yaşamı kadar özel yaşamına da değer veriyor. Birçoğu iş çıkışına ve hafta sonuna mutlaka aktivite planlıyor, haliyle de uykusuzluk çekiyor. Kim bilir uyku borcu olan çalışanların içinde Z kuşağı olanlar çoğunluktadır belki de. 06.02.2024 tarihinde pazarlamasyon.com sitesi Z kuşağı ile ilgili yeni bir araştırmaya yer verdi. Sonuçlar ilginç:

Z Kuşağı Maliyetler Yüzünden İşleri Geri Çeviriyor

Yapılan yeni araştırmalar Z kuşağının, yeni bir işe başlamanın getirdiği maliyetler nedeniyle kendilerine teklif edilen işleri geri çevirmek zorunda kaldıklarını gösteriyor. Prince's Trust'ın yıllık NatWest Gençlik Endeksi kapsamında 2024 için Birleşik Krallık'ta 16 ila 25 yaşları arasındaki 2 binden fazla kişiyle yaptığı anket, yaşam pahalılığının günümüz gençlerinin gelecekleri konusunda kaygı duymasına neden olduğunu ve kariyer hedeflerini sınırladığını ortaya çıkardı. 

İş kıyafeti maliyetlerini sorun yapan Z kuşağı

İş için yeni kıyafetler almaktan işe gitmek için harcanan yol masrafına kadar Z kuşağının önünde kendilerince büyük engeller bulunuyor. Z kuşağına ait her 10 işsizden biri, bu tür maliyetler nedeniyle işi geri çevirmek zorunda kaldığını belirtiyor. Yine yapılan ankette katılanların yarısından fazlası hiçbir zaman finansal olarak güvende olamayacaklarından korktuğunu da söylüyor. Kadınların yüzde 60'ı artan hayat pahalılığının kendilerini mali güvenceye alamayacaklarından ve geçimlerini sağlayamamaktan korkuyor. Erkeklerde aynı endişe oranı yüzde 45 olarak kayıtlara geçiyor.

Peki genç nesil para kazanmak için ne yapıyor? Tabii ki sosyal medyada içerik üretmek istiyor. Araştırmaya göre, "yüksek bütçeleme " için sosyal medya platformuna başvuran 16-25 yaş arası gençlerin sayısı 2022'den bu yana iki kat arttı. 

Akıl Sağlığı Her Şeyden Önce Geliyor

Z kuşağı için her şeyden önce zihinsel sağlıkları geliyor. Psikolojik sorunların ciddi problemler yarattığının farkında olan bu yeni jenerasyon birinci sıraya her zaman zihinsel sağlıklarını koyuyor. İşsiz gençler, işsizliğin kendi zihinsel sağlığı için kötü olduğunu belirtirken aynı zamanda zihinsel sağlıklarının da çalışma yeteneklerini kötü etkilediği kısır bir döngünün içinde olduğunu söylüyor. 

Genç çalışanların yüzde 18'i iş başvurusunda bile bulunamayacak kadar batağa saplanmış hissettiğini ve yüzde 12'si mülakatlara gitmeyi göze alamadığını belirtti. Aynı anda yoksul kesimlerden gelen her 10 gençten biri bu yıl zihinsel sağlık sorunları nedeniyle işini bıraktı.

İşverenler Bu Durum İçin Harekete Geçti

Üzücü ve bir yandan da korkutucu olan sonuçlara rağmen Prince's Trust'ın İngiltere'deki Genel Müdürü Jonathan Townsend'a göre bu araştırma aslında sanılandan çok daha önemli. Townsend bu araştırmanın sonucunun Z kuşağının isteklerini ve ihtiyaçlarını net olarak iş verenlere sunduğunu söylüyor. 

Townsend, iş verenlerin yapacaklarını ise şu şekilde belirtiyor:

  • İş deneyimini güvence altına alma konusunda destek,
  • Özgeçmişin nasıl yazılacağı ve mülakatlarda nasıl davranılacağı konusunda tavsiyeler,
  • İşe özgü becerilerin nasıl geliştirileceği konusunda eğitim.

Townsend "Gençlerin büyük çoğunluğu bize hedeflerine ulaşma konusunda kararlı olduklarını söylüyor. Ancak onların ihtiyaç duyduğu şey, özellikle çalışma dünyası hızla değişmeye devam ederken, karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmek için pratik destek ve rehberliktir." diyor.