E postaların Okunması Gizlilik İhlali mi?

Bir yanda kişisel gizlilik, bir yanda iş yeri kuralları. Ne dersiniz, e-postaların okunması kişisel gizliliğe müdahale mi?

E posta gizliliği

Çalışan Dava Açıyor

Geçenlerde People Management dergisinde okuduğum bir yazı beni bir hayli düşündürdü. Yazıya göre Romanyalı bir mühendis yahoo messenger hesabı üzerinden (ki bu hesap şirketinin isteği üzerine iş amaçlı olarak açılmış) çalışma saatleri içerisinde kişisel e postalar gönderdiği gerekçesiyle işinden çıkarılıyor.

Mühendis, işverenini yazışma ve iletişim hakkını ihlal ettiği için dava açıyor. Bununla birlikte mühendisin iddiası işverenin işten çıkarma sürecine uygun olduğu gerekçesiyle reddediliyor ve davacıya şirket kuralları hatırlatılıyor.

Bunun üzerine mühendis kişisel e posta gizliliğinin ülke kanunlarınca nasıl korunduğu üzerinde ısrarcı davranarak davasında geri adım atmıyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin işverenlerin çalışanların özel mesajlarını okuyabileceğini bildirmesine rağmen, CIPD (Chartered Institute of Personnel and Management) işverenleri bu tarz e postaları kontrol ederek, çalışanların özel yaşamlarına karışma alışkanlığını yükseltmemesi konusunda uyarıyor.

Yazıda ayrıca CIPD’den Ben Willmott, araştırmaların aşırı gözetlemenin güvensizlik kültürü oluşturduğunu ve çalışan bağlılık ve adanmışlığına olumsuz etkileri olduğunu da bildiriyor.

Willmott, organizasyonların eğer bunu yapıyorlarsa neden yaptıklarına dair şeffaf olmaları gerektiğini de vurguluyor.

Aslında benzer durumlar pek çok kurumda yaşanıyor. Hele uzaktan çalışmalarda bazı kurumlarda kontrolcü zihniyet işbaşında oluyor. 

Kişisel Gizliliğe Müdahale mi?

Bir yanda kişisel gizlilik ve mahremiyet, bir yanda da işteki verimlilik ve kurallara riayet. Ne dersiniz, e-postaların okunması kişisel gizliliğe müdahale mi?

Aslında tüm bunlar organizasyon içindeki açık iletişimin, işe alıştırma eğitimlerinin ve şeffaflığın öneminin bir kez daha altını çiziyor. Ofiste baskı ortamı yaratmadan, çalışanlar işleyişle ilgili haberdar edilmeli. Çalışanı kontrol edeyim derken güvenin altı oyulmamalı 

Stajyerler de dahil olmak üzere herkese, iş hayatına yeni başlayan ve tecrübesi az olanlara, işe başlarken şirketin e posta ve internet kullanımı ile ilgili bilgiler net olarak aktarılsa nasıl olur? E posta hesaplarının ve internetin nasıl kullanılabileceği, özel amaç için kullanımının sınırları, Bilgi İşlem departmanının bilgisayar ve e postalara hangi durumlarda ve nasıl müdahale edebileceği açıklansa nasıl olur? Özel e postalara ve internetteki özel işlere ayrılacak zaman detaylı bir şekilde aktarılsa nasıl olur? Tüm bu adımların benzer durumları sıfırlamasa bile önemli derecede azaltacağını düşünüyorum.